Tidligere direktør: Pasaftaler blev misbrugt til prisstigninger

De omstridte aftaler på markedet for pasfotos blev misbrugt af fotohandlere og kommunernes største leverandør af pasløsninger, Scan-Tech Sikkerhedssystemer, til at presse priserne op. Det hævder en tidligere direktør i søsterselskabet, der sagde op i frustration. Beskyldningerne afvises.

Den 21-årige ingeniørstuderende Jacob Grove skal have lavet nyt pas og er her i gang med at få taget foto ved et Scan-Tech-apparat hos den kommunale Borgerservice. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne må typisk slippe mellem 125 og 150 kroner for at få taget et foto til deres nye pas eller kørekort.

Og de høje priser er ifølge Konkurrencestyrelsen formentlig resultatet af ulovlige prisaftaler mellem landets fotohandlere og kommunernes primære leverandør, Scan-Tech, kunne Berlingske forleden fortælle.

Nu står en tidligere topfigur i et af de involverede selskaber frem og uddyber, hvordan samarbejdet mellem fotohandlerne og Scan-Tech ifølge ham blev misbrugt af hans tidligere partnere til at pumpe priserne i vejret – til skade for forbrugerne.

»Jeg syntes, det var forkert over for den enkelte borger, at det her effektive system skulle koste så meget. På trods af at vi leverede et mere effektivt system, skulle de betale næsten det dobbelte mange steder. Det ville jeg ikke være med til,« siger Thomas Rivière, der efter eget udsagn sagde op i frustration.

Thomas Rivière er i dag medejer af konkurrenten Kube Data. Tilbage i 2010 og 2011 var han direktør for Scan-Tech IT og dermed med til at indgå de aftaler med fotohandlernes brancheorganisation, DAFO, der nu er genstand for al balladen.

Aftalerne indeholder afsnit om vejledende priser og deling af kunder og er ifølge Konkurrencestyrelsen ulovlige. Ifølge Konkurrencestyrelsens foreløbige rapport har aftalerne forhindret fri konkurrence mellem fotohandlerne, der i vid udstrækning har holdt sig tæt på de vejledende priser.

Fotohandlernes høje priser blev sidenhen brugt som argument for at få kommunerne til at hæve deres priser på pasfotos tilsvarende, viser sagens bevismateriale.

Thomas Rivière afviser over for Berlingske, at hensigten med aftalerne med fotografernes forening, DAFO, oprindeligt var at pumpe priserne op.

»Min forståelse af aftalen med DAFO var på det tidspunkt, at hensigten udelukkende var at få bygget et teknisk system op mellem kommuner, fotohandlere og Scan-Tech som leverandør,« siger han.

Han blev først senere opmærksom på, at mange af de tilsluttede fotografer under DAFO-regi meget præcist fulgte de vejledende priser, fortæller han.

Ifølge Thomas Rivière brugte ledelsen i søsterselskabet Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der havde indgået aftaler om pasløsninger med de fleste af kommunerne, dette som anledning til også at forsøge at hæve priserne hos kommunerne.

Da kommunerne betalte en såkaldt klikafgift direkte til Scan-Tech, hver gang en borger fik taget et billede, ville det betyde flere penge i kassen.

»Mit indtryk var, at det var et påskud til at øge omsætningen i firmaet og samtidig slippe for ballade med fotograferne i de enkelte byer,« siger Thomas Rivière.

»Da det gik op for mig, at det var formålet, og at virksomheden på flere måder optrådte på en facon, som jeg oplevede som både urimelig og uetisk, trådte jeg tilbage som direktør.«

Burde du ikke dengang have gjort mere? F.eks. være gået til myndighederne?

»Det er svært at sige. Jeg er programmør og arbejdede primært for at lave gode tekniske løsninger, mens Scan-Tech Sikkerhedssystemer stod for salget og kundekontakten. Jeg har ikke indsigt i det konkurrenceretslige og har ikke udformet aftalerne. Dengang forsøgte jeg at tage en drøftelse internt og lægge pres på for, at vi fik en forretning, der opførte sig ordentligt. Da det ikke lykkedes, tog jeg konsekvensen og gik af.«

Har du ikke selv et juridisk medansvar i og med, at du er medunderskriver på de tvivlsomme aftaler?

»Der følger naturligvis et ansvar med rollen som direktør. Jeg må bare sige, at jeg indtræder i aftalen i Scan-Tech IT som led i arbejdet med at gøre de biometriske pas bedre. Det sker på grund af mine tekniske kompetencer. Aftalernes udformning stod ledelsen i Scan-Tech Sikkerhedssystemer for.«

Thomas Rivière valgte senere helt at bryde med samarbejdet med de øvrige parter i Scan-Tech IT, og firmaet blev siden tvangsopløst. Han har efterfølgende ligget i juridisk slagsmål om blandt andet retten til software med Bjarne Jensen, der dengang som nu er adm. direktør i Scan-Tech Sikkerhedssystemer, som fortsat har aftaler med størstedelen af landets kommuner.

Bjarne Jensen, der dengang var formand for Scan-Tech IT, afviser i et skriftligt svar til Berlingske kritikken:

»Jeg kan ikke genkende de beskyldninger, Thomas Rivière fremfører her. Jeg kan heller ikke på nogen måde nikke genkendende til hans forklaring på, hvorfor han fratrådte som administrerende direktør for Scan-Tech IT. Der er altid flere sider af en fratrædelsessag, men i denne konkrete sag har vi efter hans fratrædelse ført en række retssager mod Thomas Rivière. Sager, hvor domskendelsen er afsagt i vores favør i både byretten og landsretten.«

Ifølge Konkurrencestyrelsen var der stort personsammenfald i ledelserne og ejerkredsene af de to Scan-Tech-selskaber, der begge spillede en rolle i indgåelsen af kontrakterne med DAFO. Derfor retter styrelsen skytset mod begge Scan-Tech-selskaber i den foreløbige rapport.

Men Bjarne Jensen fastholder, at der er tale om to forskellige selskaber: Scan-Tech Sikkerhedssystemer og Scan-Tech IT med forskellig ejerkreds og forskellig direktion.

»Den aftale, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har betænkeligheder ved, er en aftale indgået primært mellem DAFO og Scan-Tech IT,« siger han i et mailsvar.

Konkurrencestyrelsens klagepunktsmeddelelse er nu sendt i høring hos sagens parter. Senere følger styrelsens endelige indstilling til Konkurrencerådet, der skal træffe afgørelse i sagen.