Tidligere chef sagsøger Nordea: Jeg blev fyret, fordi jeg er mand og 53 år

Den tidligere privatkundechef for Nordea i Norge har sagsøgt banken for uberettiget opsigelse.

Den nordiske storbank Nordea er til stede i 19 lande, herunder Danmark, Finland, Norge og Sverige Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Helgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge kunne den nordiske storbank Nordea oplyse, at 53-årige John Sætre, der var bankens privatkundechef i Norge, stoppede.

Efter ni år i Nordea ville John Sætre »søge nye muligheder uden for banken«, lød det i en pressemeddelelse. Banken kunne samtidig fortælle, at 44-årige Randi Marjamaa bliver ny privatkundechef i Norge.

Men nu har sagen taget en dramatisk udvikling. Fredag kan det norske medie Dagens Næringsliv nemlig fortælle, at John Sætre har sagsøgt Nordea for uberettiget opsigelse.

Han påstår, at han er blevet udsat for alders- og kønsdiskriminering, fordi Nordea ville udskifte ham med en yngre, kvindelig leder.

Ifølge den norske ligestillings- og diskriminationslov er det ulovligt at diskriminere på baggrund af blandt andet køn og alder.

»Det er rigtigt, at jeg har fået en opsigelse, og jeg mener, at den er urimelig,« siger John Sætre til Dagens Næringsliv.

Der har ikke været lignende sager i Norge

Ifølge det norske medie skyldes fyringen en konflikt mellem John Sætre og Sara Mella, der er Nordeas koncerndirektør for privatkundeområdet.

Efter Sara Mella i 2019 blev udpeget som ny leder af bankens privatkundeområde af adm. direktør Frank Vang-Jensen, ville hun flytte John Sætre til pensionsselskabet Nordea Liv og sænke hans løn.

Men det modsatte John Sætre sig, og derfor blev han i sidste uge bedt om at gå.

I Norge har man en ligestillings- og diskrimineringsombudsmand. Det er Hanne Inger Bjurstrøm, som til Dagens Næringsliv siger, at hun ikke kan mindes, at Norge har haft en sag, hvor en mand føler sig diskriministeret grundet sit køn.

Hvis mænd føler sig diskrimineret, er det typisk på grund af alder, siger hun.

Nordea ønsker ikke at kommentere sagen, men skriver til Dagens Næringsliv:

»Vi tager stævningen til efterretning, men ønsker ikke at kommentere forhold og processer knyttet til enkeltansatte i medierne,« skriver kommunikationschef Christian Steffensen.