Tidligere B&O-næstformand skal lede Loewe

Jan Gesmar-Larsen, der har en fortid hos Apple og B&O, skal som bestyrelsesformand være med til at genrejse den tyske fjernsynsproducent Loewe.

Den tyske fjernsynsproducent Loewe har fået nye ejere. Danske Jan Gesmar-Larsen skal være med til at bygge det nye selskab op. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver den danske IT-mand Jan Gesmar-Larsen, der som bestyrelsesformand skal genrejse den traditionsrige tyske fjernsynsproducent Loewe. Det skal ske i tæt samarbejde med selskabets nuværende topchef Matthias Harsch.

Loewe ønskede i oktober at blive erklæret insolvente, så man kunne få ro til at diskutere et salg med potentielle investorer.

Torsdag blev det så klart, at en række investorer har købt den traditionsrige TV-producent, der ligesom B&O gør sig i high end-produkter inden for lyd og billede.

Og fredag står det klart, at ud over at han får en nøglerolle i genopbygningen af forretningen, er Jan Gesmar-Larsen også en af de nye investorer. De øvrige investorer er de tyske erhvervsfolk Constantin Sepmeier og Stefan Kalmund samt tidligere Apple- og B&O-folk.

»Jeg håber selvfølgelig på, at Loewe når nye højder og kommer med nye, cool produkter, således at vi får endnu større markedsandele,« siger Jan Gesmar-Larsen til Berlingske Business.

Jan Gesmar-Larsen var i Apple fra 1993 til 1997, hvor han de sidste to år var chef for IT-gigantens forretninger i Europa, Mellemøsten og Nordafrika.

I 1997 sagde han op hos Apple og fik samme stilling hos computerproducenten Dell, hvor han desuden var vicedirektør i virksomheden.

Samtidig, fra 1996 til 2003, sad han i B&Os bestyrelse, fra 1997 som næstformand.

Godt nyt for B&O

Den tekniske og forretningsmæssige viden fra branchen skal Jan Gesmar-Larsen nu bruge i konkurrence med netop Bang & Olufsen.

Og selv om B&Os konkurrent nu vender tilbage til de levendes rækker, er overtagelsen faktisk gode nyheder for den danske fjernsynsproducent fra Struer, vurderer aktieanalytiker i Alm. Brand Markets, Jesper Christensen.

»Man kan sige, det er positivt for B&O. Det, man har været nervøs for, var, om Apple ville overtage Loewe fuldstændigt og bruge det som platform for deres iTV, hvilket ville have været en stor konkurrent til B&O,« siger han.

I sig selv ændrer købet dog ikke fundamentalt ved styrkeforholdet mellem de to high-end-producenter, mener han. Forbrugerne har nemlig været i stand til at købe Loewe-produkter, selv om firmaet har været insolvent.

»Jeg ser det ikke som en game changer. De to har levet fint sammen i mange år, og de kommer til at leve fint sammen fremover,« siger Jesper Christensen.

Den vurdering er den tidligere B&O-næstformand helt enig i.

»Vi har hver vores niche, og jeg vil tro på, at i den symbiose, markedet er i, er der plads til begge selskaber et stykke tid endnu,« siger Jan Gesmar-Larsen.

Kamp om Kina

Loewes konkurrent i Struer, B&O, leverede torsdag et overraskende godt regnskab for andet kvartal af deres skæve regnskabsår. I månederne september, oktober og november leverede den en omsætning på 822 millioner kroner og et overskud før skat på 16,7 millioner kroner, hvilket var højere end forventet.

Især det kinesiske marked gjorde godt i B&Os regnskab, mens det europæiske var noget mere sløvt.

Og hos det genfødte Loewe kommer Kina også til at spille en stor rolle i fremtiden. Strategien, som Gesmar-Larsen og Harsch skal føre ud i livet, går blandt andet ud på at udvikle produkter, der appellerer til »en bredere og yngre samt design- og teknikinteresseret målgruppe i Europa, Rusland og Kina.«

Derudover vil man udvide det strategiske samarbejde med den kinesiske TV-producent Hisense.

Handlen finder officielt sted 31. januar, og det er endnu ikke oplyst, hvad prisen for Loewe bliver. Investorerne har dannet selskabet Panthera GmbH til at foretage opkøbet, og handlen kommer til at foregå som en såkaldt »asset deal«, hvor man køber værdierne ud af selskabet, mens »skallen« af Loewe AG bliver hevet af børsen og afviklet.

Jan Gesmar-Larsen kommer til at fungere som bestyrelsesformand for både moderselskabet Panthera og Loewe. Han kender de tyske forretningsfolk fra München og siger, at de har en »fælles holdning til, hvad der skal ske i markedet«.

Virksomheden fortsætter med at hedde Loewe, dog med endelsen GmbH i stedet for AG, fordi det ikke vil være børsnoteret. Det nye hovedkvarter i München, udviklingscentrene i Kronach og Hanover samt forretningsafdelingerne i Kronach overtages alle og fortsætter deres funktion.

De nye ejere overtager i første omgang kun 270 af virksomhedens 550 medarbejdere. Yderligere 160 får muligvis ansættelse. Dermed kommer mindst en femtedel af medarbejderne ikke med over i det nye selskab.

Loewe blev stiftet i Berlin i 1923 af brødrene Siegmund og David Loewe. Tidligere har fjernsynsproducenten haft den japanske elektronikgigant Sharp som hovedaktionær med en ejerandel på 29 procent.

Selskabet havde i 2012 en omsætning på 250 millioner euro svarende til knap 1,9 milliard kroner.