Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den tyske TV-producent Loewe AG er blevet reddet op af insolvensen. High end-mærket, som længe har været en konkurrent til danske Bang & Olufsen, er blevet overtaget af en gruppe tyske familieinvestorer samt tidligere ledere fra Apple og netop B&O.
Loewe har været insolvent siden oktober sidste år og har siden forhandlet med to mulige bydere - en proces der altså endte med, at den traditionsrige virksomhed forbliver på tyske hænder.
Og selv om B&Os konkurrent nu vender tilbage til de levendes rækker, er overtagelsen faktisk gode nyheder for den danske fjernsynsproducent fra Struer, vurderer aktieanalytiker Jesper Christensen fra Alm. Brand Markets.
»Man kan sige, det er positivt for B&O. Det, man har været nervøs for, var, om Apple ville overtage Loewe fuldstændig og bruge det som platform for deres iTV, hvilket ville have været en stor konkurrent til B&O,« siger han.
Den mulighed er nu taget af bordet. Men i sig selv ændrer købet dog ikke fundamentalt ved styrkeforholdet mellem de to high-end-producenter, mener han. Forbrugerne har nemlig været i stand til at købe Loewe-produkter, selv om firmaet har været insolvent.
»Jeg ser det ikke som en game changer. De to har levet fint sammen i mange år, og de kommer til at leve fint sammen fremover,« siger Jesper Christensen.
Beskeden om overtagelsen melder ikke noget om købsprisen, ligesom der ikke er nævnt navne på hverken de tyske investorer eller de tidligere Apple- og B&O-folk.
Loewes eksterne pressebureau ønsker endnu ikke at gå i detaljer med købet over for Berlingske Business. De oplyser, at virksomheden først skal have orienteret de 650 medarbejdere, og at der vil komme yderligere information om købet omkring middagstid fredag.
Allerede fredag formiddag er Loewe-aktien steget med 19,8 procent som følge af den sparsomme udmelding, der kom torsdag.
Handlen kommer til at foregå som en såkaldt »asset deal«, hvor man køber værdierne ud af selskabet, mens »skallen« af Loewe AG bliver hevet af børsen og afviklet.
Virksomheden fortsætter dog med at hedde Loewe, ligesom det nye hovedkvarter i München, udviklingscentrene i Kronach og Hanover samt forretningsafdelingerne i Kronach alle forbliver, hvor de er.
Loewe blev stiftet i Berlin i 1923 af brødrene Siegmund og David Loewe. Tidligere har fjernsynsproducenten haft den japanske elektronikgigant Sharp som hovedaktionær med en ejerandel på 29 procent, mens 60 procent af aktierne var fordelt ud på småaktionærer.
Virksomheden havde i 2012 en omsætning på 250 millioner euro svarende til knap 1,9 milliard kroner.
B&O leverede torsdag et overraskende godt regnskab for andet kvartal af deres skæve regnskabsår. I månederne september, oktober og november leverede den danske elektronikproducent en omsætning på 822 millioner kroner og et overskud før skat på 16,7 millioner kroner, hvilket var højere end forventet.
Især det kinesiske marked gjorde godt i B&Os regnskab, mens det europæiske var noget mere sløvt.
Og hos det genfødte Loewe kommer Kina også til at spille en stor rolle i fremtiden. Man vil således udvide det strategiske samarbejde med den kinesiske TV-producent Hisense, lyder det fra selskabet.