Tiden var ved at løbe ud for DSVM

FIH, Maj Invest og PKA var under pres for at finde en løsning på DSVMs fremtid. Den tidligere hovedaktionær Triton var under alle omstændigheder på vej ud af selskabet.

Nymølle Stenindustrier, der har en stribe grusgrave rundt i Danmark, er et af de mange selskaber i den omstridte milliardkoncern DSVM. Arkivfoto: Morten Melhede
Læs mere
Fold sammen

Da FIH og Maj Invest i januar valgte at tage den danske miljøkoncern DSVM fra den britiske kapitalfond Triton, skete det blandt andet, fordi tiden var ved at løbe ud for Triton. Fonden havde ejet den danske virksomhed i ti år, og den investeringsfond, som DSVM lå i, var blevet forlænget flere gange. En tvangsopløsning af fonden risikerede at skabe problemer for de øvrige aktionærer.

Triton ejede DSVM i ti år. Det er et langt ejerskab for en kapitalfond, som helst ikke skal eje deres virksomheder længere end seks-syv år. Problemet for fondene er, at det gennemsnitlige årlige afkast hele tiden bliver forringet, for hvert år der går ekstra.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Men DSVM udviklede sig langtfra som planlagt. Efter en god start blev virksomheden hårdt ramt af et afmattet byggemarked og nedgangen i økonomien efter finanskrisen. Overskudsgraden gik den forkerte vej, og værdien af virksomheden faldt.

Derfor forlængede Triton flere gange levetiden for den investeringsfond, som DSVM lå i. Men i 2015 kunne det ikke lade sig gøre længere, og fonden stod til at blive tvangsopløst. Det ville i princippet betyde, at ejerskabet af DSVM ville blive fordelt ud på de investorer, som oprindeligt havde skudt penge i Tritons investeringsfond. Det ville have skabt et langt mere broget billede for FIH og Maj Invest, som sad med 11 pct. af aktierne, men samtidig var de største långivere sammen med pensionskassen PKA.

De tre finanskoncerner fandt derfor på planen om at skabe et nyt ejerskab, som ville være i stand til at betale gælden tilbage. Løsningen blev at sælge DSVM videre for et mindre million­beløb til den tidligere DLH-direktør Kent Arentoft og den forhenværende EQT-partner Peter Korsholm. De skal over de næste fire-fem år forsøge at skabe fremdrift i virksomheden, så den kan betale gælden tilbage. For at det skal lykkes, har det ifølge Berlingskes oplysninger fået sat renten på lånene betydeligt ned.