Ti storbanker nedgraderet på grund af gæld

Syv italienske og tre amerikanske banker får et gok i nødden.

Bank of America er en af de mange banker, der er blevet nedgraderet af kreditvurderingsinstitutterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ti store banker må nu vænne sig til tanken om en lavere kreditvurdering. Bankerne er nemlig alle blevet sendt et trin ned på ranglisten af de internationale kreditvurderingsinstitutter som følge af deres eksponering over for statsgæld i USA og Europa.

I USA drejer det sig om Bank of America, Wells Fargo og Citigroup, der er blevet nedgraderet af Moody's. Det sker fordi kreditvurderingsinsituttet vurderer, at der er en øget risiko for, at staten ikke vil holde hånden under dem ved et eventuelt krak. Dermed sender Moody's et skarpt signal til investorerne om, at de ikke skal forvente at få deres penge tilbage, hvis der kommer endnu en runde med finanskrise i bankverdenen.Det sker samtidig med, at den amerikanske centralbank Federal Reserve begyndte sin nye plan for at styrke den amerikanske økonomi. Planen udstiller dog samtidig problemerne i bankverdenen ved at øge rentespændet mellem udlån og indlån.

Bankernes aktiekurser faldt omgående efter Moody's nedgradering blev offentliggjort. Værst så det ud for Bank of America, der tabte 7,5 pct. af sin værdi.

Også de italienske banker fik en tur med grovfilen, da Standard & Poor's nedgraderede syv banker som følge af nedgraderingen af den italienske stat. Det drejer sig blandt andet om storbankerne Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi og Mediobanca, der begge gik fra en A+ rating til A med negativt udsyn, hvilket betyder, at yderligere nedjusteringer kan være på vej.Også Unicredit blev nedgraderet og fik sit udsyn justeret til negativt. Banken har nu en rating på A/A-.

Nedgraderingerne kommer ikke som en overraskelse efter nedgraderingen af Italiens kreditværdighed for nyligt. Alene Intesa Sanpaolo har italienske statsobligationer for 64,5 mia. euro, mens Unicredit har for 38,7 mia. euro.

Se TV: Federal Reserve kæmper for økonomien