Ti nye biotekselskaber i 2009

Trods kapitaltørke og krisestemning så ti nye biotekselskaber dagens lys i Danmark sidste år, mens syv forsvandt fra landkortet. Ved udgangen af 2009 havde Danmark 157 biotekselskaber, viser en opgørelse fra Dansk Biotek.

Foto: BJARKE ØRSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I slutningen af 2009 havde Danmark 157 biotekselskaber. Det er tre flere end både ved årsskiftet 2007 og 2008, viser en opgørelse fra brancheorganisationen Dansk Biotek.

Udviklingen i 2009, som var præget af kapitaltørke og krisestemning, dækker over, at ti nye biotekselskaber så dagens lys, mens syv forsvandt fra landkortet.

Dermed er der stadig langt til succesårene 2000-2002, hvor henholdsvis 18, 20 og 15 nye biotekselskaber så dagens lys i Danmark. Alligevel er der grund til optimisme, skriver formand for Dansk Biotek, Søren Carlsen i en kommentar i organisationens nyhedsbrev.

”De nyetablerede selskaber er alle eksponenter for en ny trend inden for opstartsvirksomheder. De er stramt styret, de fokuserer på et enkelt projekt eller to, og så er de stort set virtuelle,” skriver Søren Carlsen.

Ifølge Søren Carlsen viser de nye virksomheder også, at der er spændende nye ting på vej.
”Deres aktiviteter ligger inden for et bredt spektrum af sygdomsområder og teknologier, der spænder fra infektioner ved hospitalsindlæggelser til smertebehandling, vaccine, microRNA, diagnostik, kamp mod epidemier og sjældne arvelige sygdomme”, skriver han.


Her er 10 nye danske biotekselskaber

Aros Pharma

Aros Pharma fokuserer på at udvikle nye lægemidler rettet med smerter, infektionssygdomme, inflammationssygdomme, luftvejssygdomme og lægemidler til patienter, der har lavt immunforsvar.

Entomopharm

Entomopharm udvikler screeningsmodeller til udvikling af nye lægemidler baseret på insekter. Disse modeller er nyttige forskningsmæssigt, fordi de er tidsbesparende og kosteffektive og de reducerer behovet for testning af nye lægemidler i dyr.

Health Transmission

Health Transmission Udvikler en DetecDisc, som kan måle relevante blodparametre med udskilning af antigen.

InXell Bionics

InXell Bionics udvikler et redskab, som farmavirksomheder kan bruge til udvikling af lægemidler. Dette redskab vil blandt andet kunne hjælpe til at teste lægemidler i celler.

Mirrx Therapeutics


Mirrx Therapeutics arbejder med blockmirs, som kan blokere for enkeltstående microRNA-mRNA interaktioner. Blockmirs kan øge syntesen af specifikke proteiner i menneskets celler, hvilket kan medføre et terapeutisk eller videnskabeligt potentiale.

Orphazyme

Orphazyme udvikler lægemidler som retter sig mod en serie af dødelige sjældne sygdomme, kendt som lysosomale oplagringssygdomme. Virksomheden er baseret på forskning i Kræftens Bekæmpelse.

Pcovery

Pcovery er en spinout virksomhed fra Aarhus Universitet, der fokuserer på udvikling af et nyt lægemiddel til bekæmpelse af svampeinfektioner. Tilgangen er at bruge strukturbaseret lægemiddeludvikling på membranproteiner som behandlingsmål.

Sentinext Therapeutics

Sentinext Therapeutics udvikler en vaccine mod infektionssygdommen EV71 (enterovirus 71), som resulterer i årlige epidemier specielt i troperne.

TD Vaccines

TD Vaccines fokuserer på udvikling af vaccine mod rejsediarre. Det førende udviklingsprogram i porteføljen er en tabletbaseret såkaldt ETEC (enterotoxigenic E. coli) vaccine.

Thrombologic

Thrombologic er et spinout fra Rigshospitalet. Virksomheden fokuserer på en ny behandling til patienter i intensiv behandling, som lider af organsvigt på grund af blodplademangel.