Ti kræftmidler har solgt for 1100 mia. kr. på fem år

Udgifterne til kræftmedicin har været galopperende de seneste år. De globale medicinalselskaber sælger for milliarder og atter milliarder ved hjælp af prisstigninger og nylanceringer.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De globale medicinalselskaber sælger kræftmidler som aldrig før. Medicinudgifterne til den frygtede sygdom er på blot et år steget med 10 pct. I 2014 blev der købt kræftmedicin for over 665 mia. kr. på verdensplan.

Det schweiziske medicinalselskab Roche har med sine tre største kræftmidler alene haft en omsætning på langt over en halv milliard kr. på fem år. Samlet set har verdens ti bedst sælgende kræftmidler omsat for 1100 mia. kr. fra 2010 til 2014, viser en opgørelse foretaget af Berlingske Research.

Den buldrende udvikling i salget af kræftmedicin skyldes især prisstigninger på produkterne, lancering af nye medicintyper og flere tilfælde af kræft på verdensplan. En stor stigning i antallet ældre frem mod 2050 vil ifølge WHO medføre, at antallet af kræftpatienter vil stige dramatisk over de næste 20 år.

Ifølge beregninger fra de amerikanske sundhedsmyndigheder offentliggjort i 2011 vil udgifterne til kræftmedicin alene i USA lande på 1050 mia. kr. i (i 2010-priser).

De amerikanske sundhedsmyndigheder afsætter hvert år omkring 40 mia. kr. til grundforskning i kræft. Til sammenligning bliver der afsat omkring 20 mia. kr. til forskning i HIV/AIDS og omkring 4 mia. kr. til Alzheimers.

Har du lyst til at dykke endnu dybere ned i Berlingske Researchs kortlægning af den globale medicinalbranche og selv drage på opdagelse i den store talskov, så klik her. På grund af det store datamateriale får du den bedste brugeroplevelse, hvis du anvender enten iPad eller desktop.