Ti EU-lande vil have skat på finansielle handler

En stærkt omdiskuteret skat på handel med blandt andet aktier og obligationer ser ud til at være på vej i ti EU-lande. Danmark vil stå udenfor, men det kan ikke udelukkes, at skatten alligevel kan få konsekvenser. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil derfor følge det nøje.

Ti EU-lande tog tirsdag et stort skridt mod at blive enige om at indføre skat på handler med værdipapirer for at begrænse spekulation. Arkivfoto: Reuters
Læs mere
Fold sammen

Efter næsten tre års forhandlinger nåede ti EU-lande tirsdag frem til lidt af et gennembrud, da de blev enige om rammerne for en ganske kontroversiel skat på finansielle trans­ak­tioner som handel med aktier, obligationer og finansielle produkter som optioner.

Mens de ti lande – anført af Frankrig og Østrig – og med Tyskland på holdet – er enige om de overordnede rammer, udestår den konkrete udmøntning, og djævlen ligger i denne sag i høj grad i detaljen.

Nok så vigtigt skal det nu undersøges, hvad effekten vil være for realøkonomien og pensionssystemer samt for hvert enkelt land. Helt centralt er niveauet for skatten heller ikke fastsat, ligesom det er uvist, om indtægterne skal gå til bestemt formål eller blot løbende glide ind i staternes husholdning.

Danmark vil ikke være med

For de 18 EU-lande, som ikke vil være med – herunder Danmark – er det endnu uvist, om det kan få konsekvenser. Eksempelvis er Tyskland blandt de ti lande, som ønsker skatten, og flere danske banker har aktiviteter i Tyskland, ligesom masser af danskere investerer i tyske aktier.

»Vi er på vagt over for, om det, de beslutter, vil få virkning for de andre lande. Det ændrer ikke noget ved Danmarks opfattelse af, at vi ikke vil deltage i den skat,« siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Han mener, at betænkeligheder ved konsekvenserne er en af grundene til, at det har varet så længe for de ti lande at blive enige.

»Sverige har haft erfaringer med det, og der flyttede en hel del af handlen til London og en del flyttede faktisk også til København. Så jeg tror, at de lande, der har prøvet det, er vaccinerede imod det,« siger finansministeren.

Selve forhandlingerne er foregået mellem 11 lande, men Estland sprang fra til sidst. Dermed er de ti lande, som umiddelbart ønsker at indføre en sådan skat, Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, Østrig, Belgien, Grækenland, Portugal, Slovakiet og Slovenien.

Ønske om at begrænse spekulation

En af grundideerne i at beskatte finansielle transaktioner er en tro på, at det kan begrænse spekulation. Derfor vil køb og salg samme dag også være omfattet. Men en hel del detaljer udestår altså, og EU-Kommissionen skal nu komme med et nyt forslag baseret på de rammer, som de lande har stukket ud.

I det oprindelige forslag fra EU-Kommis­sionen er skattetaksterne sat til 0,1 procent på aktier og obligationer, mens der er foreslået 0,01 procent på handel med afledte produkter som optioner.

Det er Østrigs finansminister, Hans Jörg Schelling, der har været pennefører på aftalen, og han talte om et »gennembrud« efter tirsdagens finansministermøde i Bruxelles.

»Vi har nået et kompromis og dermed taget et væsentligt, måske endda afgørende, skridt. Det næste skridt bliver at få de tekniske detaljer på plads, herunder skatte­niveauet. Målet er at få afklaret alle disse detaljer i løbet af første halvår 2016,« sagde Schelling.

Efter mødet understregede Luxembourgs finansminister, Pierre Gramegna, på vegne af Luxembourgs EU-formandskab, at der stadig kun er tale om en potentiel aftale, samt at de andre lande vil holde nøje øje med konsekvenser.

»En hel del lande er bekymrede for betydningen for landene udenfor, og jeg har understreget, at processen skal være inkluderende, så vi alle bliver informeret undervejs.«

Ikke mindst den britiske finansminister, George Osborne, talte med store ord på den offentlige del af mødet og sagde, at Storbritannien vil »tage skatten til domstolene«, hvis den får nogen som helst negativ effekt for Storbritannien.