Ti A-kasser slår sig sammen om IT

Ti arbejdsløshedskasser opgiver deres egne IT-systemer og går sammen om et fælles.

Ti danske arbejdsløshedskasser sparer her og nu to millioner kroner, efter at de er enedes om at bruge samme IT-system.

Dansk Metals A-kasse begyndte i sidste uge, og Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet (NNF) tager i dag, mandag, hul på det fælles A-kassesystem, Den Digitale A-kasse, som skal holde styr på i alt 545.000 danskere og vil stå for årlige udbetalinger for over 7,4 milliarder kroner i blandt andet dagpenge og efterløn.

»Det er en kombination af snusfornuft og godt købmandskab, ikke raketvidenskab. Men det er aldrig lykkedes før i denne branche,« siger Steffen Hjorth Jensen, administrerende direktør i Organisator, som står bag IT-systemet.

Organisator ejes af KMD (det tidligere Kommunedata) og har specialiseret sig i IT til netop A-kasser og fagforeninger.

Helt nyt tankesæt

Traditionelt har A-kasserne selv udviklet deres IT-systemer. Men sidste år anbefalede Arbejdsdirektoratet i sin årlige måling af A-kasserne at gå sammen om fælles løsninger.

Det har ti af Organisators kunder så gjort.

»Det er et helt nyt tankesæt at skulle standardisere. Historisk har A-kasserne brugt mange penge på at skræddersy deres IT-systemer. I stedet for at have ti varianter af vort system har vi i fællesskab valgt de bedste dele. Næste gang der skal justeres i systemet, kan vi nøjes med at gøre det en gang, og så gælder det alle,« siger Steffen Hjorth Jensen.

Besparelser på to mio. kr.

Steffen Hjorth Jensen har lovet A-kasserne årlige besparelser på to millioner kroner alene på softwaren. Dertil kommer de interne besparelser ved ikke at skulle teste opdateringer af. Også selve driften og servicedisken forenkles.

»Så godt nok får vi lidt mindre omsætning, men vi tjener mere - og får frem for alt mere tilfredse kunder,« siger Steffen Hjorth Jensen.

Der er 30 arbejdsløshedskasser i Danmark. De 12 er kunder hos Organisator, mens finskejede Tieto Enator har nogenlunde lige så mange kunder. De resterende - som f.eks. 3F og FOA - bruger egenudviklede IT-systemer og har typisk egne, større IT-afdelinger.

De ti A-kasser, der har samarbejdet, er FTF-A, Dansk Metals A-kasse, AAK, BUPL-A, NNF-A, Socialpædagogernes A-kasse, Business Danmarks A-kasse, Teknikernes A-kasse, Dansk Funktionærforbunds A-kasse og IMA (Prosa & Merkonomernes A-kasse). Alle vil de være i gang på det fælles system inden april 2008.

Selskabet mange elsker at hade

Steffen Hjorth Jensen ved godt, at mange elsker at hade KMD for at have skabt et monopol på kommunalområdet, hvor langt de fleste kommuner anvender KMDs IT-løsninger.

»Ikke mange holder af monopoler, men det kan være rigtigt praktisk på visse områder. At udbetale dagpenge til folk, der er blevet ledige, er en lovbestemt standardydelse. Hvad man så derudover hver især vil tilbyde af rådgivning, indkøbsservice m.m., er så op til den enkelte,« siger han.

Den Digitale A-kasse er en netløsning. Borgerne kan derfor klare en masse fra PCen derhjemme - udfylde og indsende dagpengekort, feriedagpengekort, orlovsydelseskort m.m. over nettet, og man kan se og rette de data, som A-kassen har registreret om en.

Organisator, der har eksisteret siden 1974, har 100 ansatte og hovedkontor i Ballerup.