Thule-strid langt fra løsning

Danmark-Grønland er blevet enige med USA om at arbejde på en ny aftale, så den milliardstore servicekontrakt på Thule-basen skal sendes ud i et nyt udbud. Falder sagen på plads, kan et dansk-grønlandsk selskab først få opgaven om et par år.

Thule Airbase. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en dag, hvor temperaturen på den amerikanske Thule-base i Nordgrønland har været mellem minus 14 til 18 grader, og der er forår i luften i højt mod nord, så skinner solen over Udenrigsministeriet i København.

Efter benhårde og dramatiske forhandlinger er topembedsmænd fra Danmark-Grønland og USA overrraskende blevet enige om at arbejde på en aftale om, at det amerikanske luftvåben, US Air Force, skal sende millliardkontrakten på Thule Air Base ud i et nyt helt udbud.

Den nye aftale skal sikre, at et dansk-grønlandsk firma, som det har været kotume i masser af år, igen får kontrakten på arbejdet med at stå for den daglige drift på basen, der har 100 amerikanske militærfolk.

Det er det ultimative krav, som Danmark-Grønland stiller over for USA.

Driften omfatter alt fra boliger, veje og transport til værksteder, hospital og fritidsaktiviteter. Det er kort sagt alt, hvad der skal til, for at få basens og de ansattes dagligdag til at hænge sammen.

»Vi ser det som et skridt i den rigtige retning og en bekræftelse på, at at der politisk arbejdes på sagen«.

Det siger Peter Kofoed, administrerende direktør i det dansk-grønlandske Greenland Contractors, Her er storentreprenøren MT Højgaard hovedejer, mens et selskab under Grønlands Selvstyre er mindretalsaktionær.

Greenland Contractors har i 40 år haft kontrakten, der i de seneste mange år har været en guldrandet kontrakt for MT Højgaard, men også Grønland tjener fedt på den.

400 danskere og grønlændere arbejder for Greenland Contractors.

Det amerikanske luftvåben og dermed forsvarsministeriet Pentagon tildelte i slutningen af 2014 en syv årig kontrakt på i alt 2,5 milliarder kr. til det danske skuffeselskabet Exelis i Hellerup. Det er et datterselskab af amerikanske Vectrus.

Greenland Contractors bud var væsentligt over Exelis, der bød laveste pris.

Ifølge Udenrigsministeriets oplysninger til Greenland Contractors vil man med virkning fra efteråret 2015 lade kontrakten med Exelis løbe mindst i ét til to år, inden vinderen af den nye Thule-kontrakt kan tage over.

»I den periode vil man så gennemføre et nyt udbud,« siger Peter Kofoed fra Greenland Contractors.

Greenland Contractors beskæfter i øjeblikket 400 danskere og grønlændere, oplyser han.

I de kommende måneder skal en arbejdsgruppe, der består af danske, grønlandske og amerikanske embedsmænd, lave en ny definition af, hvad det vil sige at være en dansk-grønlandsk virksomhed.

Arbejdsgruppen skal komme med en definition på, hvad det er for en type selskab, der kan byde på kontrakten i fremtidige udbudsrunder.

Ifølge den dansk-amerikanske forsvarsaftale fra 1951 og efterfølgende tillægsaftaler skal serviceopgaven i Thule gå til et dansk-grønlandsk selskab.

Når det amerikansk ejede Exelis overtager kontrakten efter Greenland Contractors til oktober, er der opstået stærk tvivl om, hvor meget der vil tilfalde den grønlandske landskasse i skatte indtægter.

Kritikere mener, at Grønlands Selvstyre vil få begrænset gevinst af Exelis éntre på basen i Nordgrønland.

En anden arbejdsgruppe fra med repræsentanter fra Grønland, Danmark og USA er nedsat til at kigge på, hvordan Grønland i fremtiden kan sikres en ordentlig økonomisk gevinst af basen.

Selvstyret har de seneste år pr. år haft et godt stykke over 100 mio. kr. i skatteindtægter og udbytte fra Greenland Contractors, der har tjent guld på Thule Air Base.

USA afviser at betale husleje til Grønland for benyttelse at et stort grønlandsk areal til basen.

Ifølge Berlingskes oplysninger går Danmark-Grønland i forhandlinger med USA efter at sikre Grønlands økonomiske interesser, hvilket må betyde rimelige indtægter, ved samarbejdet med USA.

Der forestår meget hårde forhandlinger mellem USA, Danmark-Grønland, så man skal ikke løfte armene for tidligt og tro, at sejren er hjemme for Rigsfælleskabet, erfarer Berlingske Businesse fra kilder tæt på forhandlingerne.