Thorning: Stop grådigheden i banksektoren

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, vil stoppe bankdirektørernes lønfest. De må højst tjene 2,5 millioner om året, hvis deres bank skal være en del af en kommende bankpakke, lyder kravet fra S.

»Hvis vi skal bruge skatteborgernes penge på en bankpakke, så er det nødvendigt, at vi får stoppet løn-festen i bankerne,« lyder det fra Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, der nu kræver et loft på 2,5 mio. kr. om året for bankdirektører i banker, der ønsker at være med i bankpakke 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Socialdemokraterne kaster nu et nyt krav på bordet i de højspændte forhandlinger om en bankpakke 2, og kræver et loft over bankdirektørers løn på 2,5 millioner om året.

Hvorfor vil du, Helle Thorning-Schmidt, blande dig i, hvad direktørerne i nogle private banker tjener?

»Hvis vi skal bruge skatteborgernes penge på en bankpakke, så er det nødvendigt, at vi får stoppet lønfesten i bankerne. Så længe vi bruger skatteborgernes penge på det her, så skal der være et loft over bankdirektørernes løn, og det er inklusive bonusordninger, optioner og andre variable. Det loft skal være på 2,5 millioner årligt. Man har også indført et loft i Tyskland, og jeg synes, at det er helt rimeligt.«

Det vil betyde, at en direktør som Danske Banks Peter Straarup skal gå 10,1 million ned i løn om året?

»Det skal jeg ikke kunne sige. Det kommer helt an på, om Danske Bank skal være en del af bankpakken. Men hvis man vil være en del af bankpakken, så skal man i den tid, hvor staten har et engagement, acceptere at lønfesten er slut.

Ingen slendrian
Men hvordan kan du blande dig i lønningerne i en privat virksomhed?

»Hvis man vil have adgang til bankpakken, så stiller vi nogle krav. Vi er meget opmærksomme på, at vi ikke må have nogen form for slendrian med skatteborgernes penge. Vi kan ikke leve med, at vi laver en bankpakke, som kommer bankerne – og forhåbentlig også virksomhederne – til gode, og vi så om et år ser, at lønfesten er fortsat. Det er en tand for uacceptabelt for almindelige lønmodtagere.«

Hvorfor er lønloftet lige på 2,5 millioner?

»Det er en gennemsnitsbetragtning. Og det er en høj løn. Dobbelt så meget som en dansk statsminister tjener. Det er ikke, så man skal gå fra hus og hjem, men det skal også være et rimeligt niveau.

Hvor vigtigt er det her krav for Socialdemokraternes beslutning om, hvorvidt I vil være med i en bankpakke?

»Vi stiller ikke ultimative krav, men det er ingen hemmelighed, at vi har tre områder, vi er meget optagede af. Vi skal stoppe grådigheden i banksektoren og have mere kontrol over, hvad der foregår i vores banker. Skatteborgerne skal have en ordentlig forrentning for deres penge og må ikke tabe så meget som en krone. Og for det tredje skal vi sikre, at pakken rent faktisk kommer til at virke, så der bliver kreditgivning til sunde virksomheder.

Hvad med de bankmedarbejdere, som har bonusordninger?

»Det her gælder direktionerne, ikke medarbejderne. Og det skal kun gælde, mens staten har penge i det. Herefter må markedskræfterne råde, og det har jeg sådan set fuld tillid til. Det er kun i den tid, at der er fælles anliggende mellem skatteborgerne og bankerne.

Svær at sluge
Nogle vil nok mene, at I lefler for en folkestemning.

»Jeg synes ikke, at vi lefler for noget eller nogen. Men jeg skal kunne forsvare at bruge mellem 10.000 og 20.000 kroner pr. dansker til en bankpakke. Det kan være en butiksassistent eller en politibetjent, hvor lønningerne er på et helt andet leje. Jeg tror, at denne bankpakke er svær at sluge for mange mennesker, medmindre den efterfølges af ret klare krav. Jeg er ikke interesseret i at tage penge fra de rige, jeg er interesseret i at finde noget, der er rimeligt over for de mennesker, der er med til at betale.«