Thorning angriber bankerne

Socialdemokraternes formand taler om muligheden for en statslig erhvervskrisefond uden om bankerne.

Foto: Kristian Juul Pedersen.
Læs mere
Fold sammen
Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt retter i Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag et voldsomt angreb på Danske Bank, Nordea og andre pengeinstitutter for at udvise en "utålelig arrogance", når de konsekvent afviser, at de har brug for statslig kapital i form af en bankpakke på op mod 100 mia. kr.

"Det er for arrogant, og så er mit budskab til bankerne: Så kan I blive fri, og så kan vi lave et statsligt selskab, som begynder at låne direkte til virksomhederne," siger hun.

Samtidig stiller S-formanden regeringen over for et klart ultimatum, når de politiske forhandlinger om den historiske hjælpepakke begynder torsdag. Her vil S have sikkerhed for, at de mange milliarder ikke går til at polstre nødlidende banker, men til lån til danske virksomheder, hvoraf 37 pct. ifølge Dansk Industri har kreditproblemer.

"Absurd tanke"
Venstre afviser forslaget om en statslig erhvervskrisefond:"Det er en absurd tankegang, at vi politikere skulle til at sidde som Cæsar og vende tommelfingeren op eller ned til, hvad almindelige virksomheder kan låne penge til," siger erhvervsordfører Jacob Jensen (V) til Jyllands-Posten.

Administrerende direktør i Finansrådet Jørgen A. Horwitz er uforstående over for Helle Thorning-Schmidts hårde kritik af bankerne. Han understreger, at formålet med en samfundspakke ikke er at redde bankerne, men at undgå en kreditklemme, så kreditværdige virksomheder kan få indfriet deres lånebehov.

"Jeg håber ikke, at vi har en arrogant fremtoning. Vi prøver bare at få en debat i gang om de faktiske forhold," siger han.

Ritzau