Thor Pedersen under pres for at udskyde DONG-salg

Christiansborg-politikerne skaber usikkerhed om den største danske børsintroduktion i mands minde. De Radikale, Socialdemokratiet og SF vil overraskende have børsintroduktionen af DONG udsat til 2008 for at opnå en bedre pris. De Radikale stiller spørgsmålstegn ved hele det planlagte salg af DONG.

Anders Eldrup adm. direktør i DONG og finansminister Thor Pedersen (V) kan blive nødt til at vente med børsintroduktion til 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Åge Skovbo
Mens kommende aktionærer, DONG’s ledelse og et væld af sultne rådgivere glæder sig til den største danske børsnotering i mange år, sår Folketingets politikere nu tvivl om Finansministeriets tidsplan.

Tre af de partier, som står bag det politiske forlig om at sælge ud af statens ejerandel af energiselskabet DONG, opfordrer finansminister Thor Pedersen (V) til at udskyde børsintroduktionen til 2008.

Statskassen bugner i forvejen af milliarder, og en hel stribe faktorer betyder, at økonomien i forretningen DONG ser væsentlig bedre ud i 2008 end i 2007. Eksperter vurderer således, at staten risikerer at miste milliarder af kroner på at forcere et salg nu.

Gode argumenter
Forventningen om et ringe 2007-regnskab, meget lave energipriser og ekstra-ordinære nedskrivninger på omkring en halv mia. kr. bidrager alt sammen til at gøre 2007 til et dårligt år for børsintroduktionen af DONG.

»Der er rigtig mange gode økonomiske argumenter for at udskyde salget af DONG, og jeg vil derfor bede Thor Pedersen om snarligt at tage en drøftelse med forligspartierne om fordele og ulemper ved et salg nu,« siger De Radikales energiordfører Martin Lidegaard.

SF’s energiordfører Anne Grethe Holmsgaard kalder det »åbenlyst«, at DONG ikke skal på fondsbørsen i 2007:

»Det er ren købmandslogik at udskyde salget af DONG til 2008. Statskassen mangler ikke penge, og det vil være dumt at sælge ud af virksomheden på et tidspunkt, hvor man kan få mindre for den. Så længe der er uro på aktiemarkederne, er det ikke det rigtige tidspunkt at sælge,« siger hun.

Tidligere miljø- og energiminister Svend Auken (S) vurderer, at salget af DONG bliver udskudt til foråret:

»Jeg er overbevist om, at finansminister Thor Pedersen vil vente med børsintroduktionen til næste år. Hvis der både er tekniske og forretningsmæssige faktorer, der betyder, at vi kan opnå en højere pris ved at vente, så tror jeg, at finansministeren venter. Han har ikke bundet nogen personlig prestige op på at sælge nu,« siger Svend Auken.

Dansk Folkeparti
Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti er klar til at deltage i en diskussion med finansministeren om DONG:

»Vi vil gerne være med til at diskutere tidspunktet for børsintroduktionen af DONG sammen med kredsen af forligspartier. Der er ingen tvivl om, at det er en hård belastning af virksomheden, at den først gennemfører en række store fusioner og derefter kastes direkte ud i en børsintroduktion. Men der skal tungtvejende grunde til at udsætte salget,« siger Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

De Radikale går så vidt, at de sætter spørgsmålstegn ved, om det i det hele taget er en god ide for staten at sælge ud.

»Jeg spørger mig selv, om det samlet giver Danmark mere eller mindre sikkerhed i energiforsyningen at sælge ud af vores eget selskab lige nu – f.eks. til russiske Gazprom, tyske E.ON eller en anden stor konkurrent. Formålet med DONG er jo ikke at skaffe penge til den næste valgkamp,« siger Martin Lidegaard.

Rådgivere presser på
DONG har hyret en sværm af rådgivere til at bistå med salget, og det er vanskeligt at finde analytikere, som kan udtale sig uvildigt om den kommende børsnotering.

»DONG’s rådgivere vil i princippet presse på for at få børsintroduktionen gennemført i efteråret. De vil være interesseret i at sikre deres honorarer, from for at udskyde børsføringen med risiko for et folketingsvalg, som kan vende op og ned på det politiske landskab,« siger en kilde tæt på forløbet, som ønsker at være anonym.

Et par enkelte uafhængige findes der dog. Aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank mener, at der er god grund til, at flere Christiansborg-politikerne nu ønsker at udskyde salget af DONG.

Han vurderer, at uroen på aktiemarkedet er med til at dæmpe det provenu, staten kan få ud af at sælge DONG-aktier, og det er DONG’s nylige nedjustering også.

»Der er flere ting, der taler mod en børsintroduktion nu. DONG har ikke leveret en alt for flot performance i år, og desuden falder elpriserne. Det kan være et væsentligt argument for at udskyde børsnoteringen, indtil DONG er inde i en gænge, hvor virksomheden har lanceret mere forsigtige forventninger, så der er mulighed for at overraske positivt,« siger han.

70-80 mia. kr.
Analytikere har hidtil estimeret, at den samlede salgspris for DONG vil ligge på 70-80 mia. kr. Men bla. de dårlige elpriser betyder, at prisen kan blive presset ned under 70 mia. kr.

DONG’s bestyrelsesformand Fritz Schur henviser spørgsmål om børsintroduktionen til DONG’s ejere. Den største af dem, finansminister Thor Pedersen, har ”ingen kommentarer” til Berlingskes spørgsmål om en eventuel udsættelsen af salget af virksomheden.