Thor P. holder dør på klem for udskydelse af DONG-salg

Nye oplysninger fra Finansministeriets professionelle rådgivere kan skubbe børsnoteringen af DONG, siger finansministeren, som dog indtil videre holder fast i et efterårssalg. Kritiske forligspartier inviteres til status-møde

Den tidligere miljø- og energiminister Svend Auken (S) er overbevist om, at Thor Pedersen vil vente med at sætte DONG på børsen til engang næste år. Foto: Jeppe Michael Jensen Fold sammen
Læs mere
Finansminister Thor Pedersen (V) inviterer nu partierne bag det politiske forlig om børsnotering af DONG til et status-møde om forløbet af det planlagte salg af den statslige energigigant.

Finansministeren holder fast i planen om børsføring af DONG i efteråret. Men han understreger, at han under salgsforløbet hele tiden baserer sig på professionel og saglig rådgivning og åbner døren på klem for at udskyde børsnoteringen af DONG til 2008.

»Jeg har koldt vand i blodet – ikke olie,« siger Thor Pedersen.

»I princippet kan alt jo ske, men vi følger planerne for salget af DONG, som der har været stor politisk enighed om. Vi stiler efter et salg i efteråret 2007. Skal der ændres på det, så skal der fremkomme argumenter, som jeg ikke kender i dag. Så skal vores professionelle rådgivere sige noget andet, end det, de hidtil har sagt.«

»Nu tager vi et møde med partierne om status på forløbet. Det er naturligt ovenpå sommeren,” siger Thor Pedersen, som understreger, at der hidtil har været en »god politisk proces« omkring salget af DONG.

Finansministerens invitation til forligspartierne kommer efter, at De Radikale, Socialdemokratiet og SF i går i Berlingske Business argumenterede for at udskyde salget af DONG til 2008.

Ifølge den radikale energiordfører Martin Lidegaard er der »rigtig mange gode økonomiske argumenter« for at udskyde salget.

Tidligere miljø- og energiminister Svend Auken fra Socialdemokratiet sagde, at han var »overbevist« om, at finansministeren vil vente med børsintroduktionen til næste år.

SF’s ordfører på området, Anne Grethe Holms- gaard, kaldte det »åbenlyst« at DONG ikke skal på fondsbørsen i 2007:

»Det er købmandslogik at vente med salget til 2008. Statskassen mangler ikke penge, og det vil være dumt at sælge ud af virksomheden på et tidspunkt, hvor der er uro på aktiemarkederne,« sagde hun.

Løftet pegefinger
Et af Venstres medlemmer af Det Energipolitiske Udvalg, Hans Chr. Lilleholt, løfter pegefingeren overfor oppositionen:

»Politikere skal lade dem, der har forstand på det her, tage sig af de spørgsmål. Jeg har fuld tillid til regeringens håndtering af sagen, og der bliver foretaget en professionel vurdering. Vi bør holde os fra politisk indblanding. Ellers risikerer vi at skade landets økonomiske interesser,« siger han.

Thor Pedersen afviser lodret SFs argument om, at statskassen er fuld. DONG er ikke blevet sat til salg for at pynte på de offentlige finanser:

»Salget af DONG sker for at sikre virksomheden de bedst mulige udviklingsmuligheder. Private ejere i aktionærkredsen vil være med til at sikre DONG den frihed og det ansvar, som er nødvendigt for at operere med en moderne virksomhed,« siger han.

En enkelt aktieanalytiker fra Sydbank gik i går i Berlingske mod strømmen af begejstrede analytikere, som ser børsføringen af DONG som den mest positive begivenhed på de danske finansmarkeder i lange tiden. Jacob Pedersen pegede på, at flere faktorer taler mod en børsintroduktion lige nu, herunder faldende elpriser og forventningen om et dårligt regnskabsresultat fra DONG i 2007.

Berlingske Business har talt med to kilder tæt på DONG, som begge advarer mod at føre DONG på børsen nu.

»Det er hul i hovedet at sælge nu. Husk på, det er dine og mine penge, det drejer sig om,« siger en kilde, som ønsker at være anonym.

»Der er ingen reel grund til at gå på børsen med DONG i år. Der hersker ingen tvivl om, at DONG vil komme med betydeligt bedre regnskaber fremover, og der er ingen af de nuværende aktionærer, der mangler penge,« siger en anden central kilde i kredsen omkring DONG.

For og imod
Kritikerne har en stribe argumenter for at udsætte salget af det store energiselskab. Udover den aktuelle uro på aktiemarkederne har DONG ikke et fuldt integreret helårsregnskab at vise investorerne. DONG har meget store omkostninger til integration af de mange opkøbte selskaber i 2007, mens synergierne først viser sig næste år. Og store forventede olieindtægter fra det norske felt Ormen Lange kommer først for alvor i 2008.

Blandt argumenterne for at fastholde børsintroduktionen til efteråret er hensynet til DONGs organisation:

»Hvis nogen meddelte organisationen, at det hele blev udskudt, så ville folk lægge sig ned og dø. Det ville være en kæmpenedtur,« lyder det fra virksomheden.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger har finansminister Thor Pedersen allerede udskudt børsnoteringen af DONG én gang. Da DONGs bestyrelsesformand Fritz Schur tiltrådte som formand i 2005, ønskede Finansministeriet en børsintroduktion allerede i slutningen af 2006 eller starten af 2007. Men det mente den nye formand var urealistisk, og det lykkedes ham at få salget udsat.