Thomas oversætter stilladsdansk til curlingdansk: »Man vil putte os i fængsel«

I starten af december væltede et stillads på Nørrebro og skabte overskrifter og debat i hele Danmark. Siden da har han gang på gang stået i sin sorte T-shirt med Stilladsarbejdernes Landsklubs logo og ordene, »jeg er ikke kriminel«, printet på maven og forsvaret de mennesker, det somme tider kan være en udfordring at forsvare.

Thomas Strømsholt blev kaldt både bølle, mafialeder og kriminel af Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance. Han svarede igen med et opgivende grin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Midt mellem de danske stilladsarbejdere, der hænger sammen som ærtehalm, og en dansk offentlighed, som i stigende grad er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved stilladsarbejdernes håndtering af konflikter, står Thomas Strømsholt.

Den hurtigsnakkende stilladsarbejder fra Midtsjælland er formand for Stilladsarbejdernes Landsklub, og siden et stillads 2. december blev væltet på hjørnet af Lundtoftegade og Tikøbgade på Nørrebro i København, har han optrådt i utallige avisartikler og flere TV-programmer.

Når han taler om medlemmerne af Stilladsarbejdernes Landsklub, kalder han dem ofte for sine »drenge«. Internt kalder stilladsarbejderne hinanden for »brødre«.

Thomas Strømsholt bruger meget af sin taletid på at oversætte stilladsarbejdernes ord og handlinger til almindeligt dansk. Han var også fremme i medierne tilbage i september, da Berlingske kunne afsløre, at en lufthavnsmedarbejder blev truet, fordi han nægtede at melde sig ind i 3F.

Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub

»Vores budskab og vores intentioner passer fint ind i resten af samfundet, men når vi kommer med vores tatoveringer og store muskler, bliver folk bange.«


Han kaldte sagen »useriøs« og forklarede, at »Curling-Danmark« helt overordnet set ikke forstod det sprog, som blev talt blandt arbejdere. Det, mener han stadig, er et problem.

»Stilladsarbejderne er nogle rigtig gode drenge, men inde på Christiansborg vil man nærmest putte dem i fængsel på grund af den måde, de taler på og er på,« siger Thomas Strømsholt.

Og der ligger det svære i hans arbejde. For Thomas Strømsholt tror selvsagt inderligt på, at stilladsarbejdernes mål og tankegang harmonerer fint med resten af Danmarks, men at folk bare ikke forstår dem.

»Så hvis resten af Danmark skal forstå os, bliver vi nødt til at tale på en anden måde, end vi gør til dagligt. For vores budskab og vores intentioner passer fint ind i resten af samfundet, men når vi kommer med vores tatoveringer og store muskler, bliver folk bange,« siger han.

Det opgivende grin

Derfor ved Thomas Strømsholt godt, at han bliver nødt til at tale på en anden måde til pressen, end når han taler med stilladsarbejderne. Alligevel kan han ikke skjule, hvor han kommer fra.

Han kan ikke helt lade være med at bande, selv når han taler med journalister. Og så taler han hurtigt og med et vist temperament i stemmen.

Han har sin branche på hjerte, og hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med, og derfor bliver han somme tider revet med af sin egen talestrøm. Når han siger noget i stil med, »nu får du sgu lige hele historien,« skal man vælge enten at sætte sig godt til rette eller nå at afbryde ham, inden han får begyndt.

I Debatten på DR den 5. december gik bølgerne højt, og flere gange måtte Clement Kjærsgaard da også fortælle både Thomas Strømsholt og hans modstander Ole Birk Olesen, at nu skulle de altså lige tage en dyb indånding.

Han griner ofte, når han er uenig med folk. Mens Ole Birk Olesen stod overfor ham i Debatten og kaldte stilladsbranchen for arbejdsmarkedets største bøller, stod han selv og smilede. Indtil han indledte sit modangreb, som også startede med et fnis.

Den umiddelbare humor grunder givetvis i den opgivenhed, som han og hans kollegaer ofte bliver overmandet af, når de taler med pressen eller resten af Danmark om deres branche.

»Jeg elsker mine drenge og min branche, men der er så langt fra dem til mediedanmark. Vi kan ikke råbe dem, der sidder med magten til at ændre noget, op,« siger han.