Thomas Borgen laver hattrick: Danske Bank hæver milliardforventninger endnu en gang

Danske Bank har for tredje gang på et år hævet forventningerne til indtjeningen. Denne gang er det høj kundeaktivitet, stærk makroøkonomi og fortsat lave nedskrivninger, der driver værket.

Danske Bank har torsdag præsenteret regnskabstallene for årets første ni måneder. Her ses hovedkvarteret i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thomas Borgen har for tredje gang på et år kunnet glæde aktiemarkedet med en opjustering af forventningerne til indtjeningen. Ved halvårsregnskabet blev forventningerne til resultatet hævet fra 17-19 milliarder kroner til 18-20 milliarder kroner, og denne torsdag morgen kan topchefen så give det et endnu et nøk opad på baggrund af udviklingen i årets første ni måneder. Nu ventes et resultat for 2017 på 19-21 milliarder kroner.

Udmeldingen kommer i forbindelse med et kvartalsregnskab, der viser solid vækst på en lang række fronter. Isoleret set er der dog også de forventede lavpunkter. Mens nettorenteindtægter og nettogebyrindtægter stiger med ni og to procent til hhv. 5,96 milliarder kroner og 3,4 milliarder kroner i kvartalet, så falder handelsindtægterne med hele 31 procent til 2,6 milliarder kroner.

Samme kvartal sidste år var dog også præget af meget høj geopolitisk usikkerhed i form af brexit, præsidentvalg og den slags, som gav en ekstraordinært høj handelsaktivitet.

Digitaliseringens spor

For årets første ni måneder stiger nettorenteindtægter og nettogebyrindtægter med hhv. syv og ni procent til 17,4 og 11 milliarder kroner, mens handelsindtægterne over de tre første kvartaler er uændret i forhold til samme periode sidste år på 6,3 milliarder kroner. Det betyder, at den samlede indtjening stiger med to procent til 35,9 milliarder kroner.

»Årets første tre kvartaler var præget af god makroøkonomisk udvikling, høj kundeaktivitet og øget forretningsvolumen. Partnerskabsaftalerne i Norge og Sverige fortsatte med at trække nye kunder til, og generelt var der en god låne- og investeringsaktivitet på tværs af vores markeder. Nedskrivningerne lå fortsat på et lavt niveau, primært som følge af de lave renter og en solid kreditkvalitet,« udtaler topchef Thomas Borgen i regnskabsmeddelelsen.

Banken kan derudover notere, at det samlede udlån ved udgangen af september steg med to pct. i forhold til udgangen af 2016. Samtidig steg det samlede indlån med syv pct. Der var ifølge banken vækst i ind- og udlån på næsten alle markeder. Og alle forretningsområder bidrog positivt til væksten.

Afdelingen for privatkunder kunne således notere en stigning på seks procent i indtjeningen, mens de små og mellemstore virksomhedskunder bidrog med en vækst på hele 26 procent. Det var blandt andet højere ejendomspriser og en sund makroøkonomi, der sikrede denne fremgang. I afdelingen med bankens største virksomhedskunder og institutionelle kunder steg resultatet med endnu mere imponerende 29 procent til 4,9 milliarder kroner, hvor det især var en større appetit fra kundernes side på at handle på de finansielle markeder, der var årsagen. Endelig steg »Wealth Management«-divisionens resultat med mere beskedne to procent til 3,2 milliarder kroner.

Han kan dog også se bankens omkostninger stige med to procent til 17 milliarder kroner. Stigningen »afspejler blandt andet højere omkostninger relateret til
compliance, regulatoriske krav og digitalisering«. Relativt udgør de dog en faldende del af omsætningen, og omkostningsprocenten faldt fra 47,3 til 47,2.

Fastholder forrentningsmål

Samtidig fortsætter de gode takter i forhold til kreditkvaliteten, og banken kan som så mange andre i sektoren notere tilbageførsler på nedskrivningsposten. For årets første ni måneder er der tale om 632 millioner kroner.

Det betyder, at resultatet før skat stiger med syv procent til 19,6 milliarder kroner. Efter skat er stigningen den samme, så banken kan notere en bundlinje på 15,25 milliarder kroner.

Selv om banken i årets første ni måneder har formået at forrente egenkapitalen med 13,3 procent, fastholder den sin langsigtede ambition om en egenkapitalforrentning på mindst 12,5 procent.

LÆS MERE