The big Carlsberg boss is in town

Kampen om de øltørstige ganer i Kina er benhård. Markedet spiller en central rolle for den fremtidige vækst i Carlsberg. Men der er hårdt brug for oprydning i bryggerikoncernen, og det rammer også den kinesiske forretning. Berlingske fulgte med Carlsbergs topchef, Cees ’t Hart, da han første gang mødte sin kinesiske organisation for at fortælle dem om sin nye strategi.

Carlsbergs øverste chef, Cees 't Hart, drøfter bl.a. strategi med sine samarbejdspartnere i storbyen Chongqing i Kina. (Foto: Gao Ke) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stemningen er spændt, nogle vil måske sige anspændt. Der summes intenst i mindre grupper, mens der spejdes over mod trappen. Vi er på tagterassen på en pæn restaurant, hvorfra der er udsigt til storbyen Chongqings imponerende skyline og floden Yangtze. Det er her, at Carlsbergs lokale kinesiske topledelse er samlet for at møde Carlsbergs nye topchef, hollandske Cees ’t Hart, for første gang. Berlingske er med for de følgende timer at følge i fodsporene på Hart i hans kompakte mødeprogram med først de kinesiske folk samt flere samarbejdspartnere og centrale beslutningstagere, heriblandt borgmesteren i den 30 mio. indbyggere store industriby Chongqing i det vestlige Kina, som vi befinder os i.

»The big boss is in town,« siger Carven Hu, chef for corporate affairs i Carlsbergs kinesiske forretning, med et skævt smil som for at forklare baggrunden for den forventningsfulde og tændte stemning.

Der er ikke noget at sige til, at Carlsbergs kinesiske ledelse er lidt spændt. For Cees ’t Harts strategi for Carlsberg, Sail22, medfører store forandringer i det danske bryggeris kinesiske forretning. Som beskrevet i Berlingske mandag har Carlsberg-toppen allerede drevet nedlukningen af otte bryggerier igennem, ligesom hele 500 varenumre er droppet, fordi de ikke tjente penge nok. Efter mange år med fuld fart frem i Kina, adskillige opkøb og først og fremmest den eksterne forventning om et nyt mega-opkøb på netop det kinesiske marked er opbremsningen en ændring, der kan ses og mærkes for Carlsberg-folkene i Kina.

»Han er her. Han er her.«

Cees ’t Hart er ankommet til restauranten, og nyheden breder sig hastigt i de små grupper Carlsberg-folk.

Nu skal de endelig møde bossen. Det er første gang, Hart besøger Kina, siden han tiltrådte som Carlsberg-chef for knap et år siden. Han har dog været der mange gange i sit tidligere job som topchef i den hollandske mejerigigant Friesland Campina, fortæller han.

Skål, skål og skål

De kinesiske Carlsberg-medarbejdere kan lide, at det netop er deres by, Hart har valgt at komme til første gang.

Det bliver fremhævet flere gange i de følgende timer, hvor mange mindre grupper medarbejdere kommer forbi Harts plads ved hovedbordet for at skåle med ham, byde ham velkommen og takke for hans besøg.

Carlsbergs øverste chef, Cees 't Hart, har netop været på sin første rejse til Kina som øverste chef for bryggeriet. Her mødte han bl.a. ledelsen i Carlsbergs største bryggeri derude, Chongqing Brewery Company. (Foto: Gao Ke) Fold sammen
Læs mere

»Gam bei,« lyder det flere gange fra kineserne, og Cees ’t Hart skal bunde utallige glas øl. Det er en uskreven regel i Kina, at man tømmer sit glas, når der bliver skålet til »gam bei«.

Det kræver stamina at være bryggeriboss, for alle vil skåle med Hart. Carlsberg-bossen selv ser lidt beklemt ud undervejs. Det går begge veje. For de medarbejdere, der vil skåle, virker også forsigtige, næsten som om de er på udebane, når de tripper over til topchefens stol for at skåle og hilse. Stemningen bliver lidt lettere, da Hart holder sin velkomsttale og roser de kinesiske medarbejdere – efter dog først at have konstateret, at forretningen var lidt af en rodebutik, inden han kom til.

»Det var lidt som en tallerken med spaghetti,« som Hart udtrykker det, inden han roser ledelsen og også de ca. 10.000 medarbejdere for hurtigt at have taget fat på at eksekvere den nye strategi Sail22.

Efter restauranten viser Kaare Jessen, direktør for Carlsbergs største bryggeri, Chongqing Brewery Company (CBC), topchefen rundt på et såkaldt markedsbesøg. Det er dybest set en tur rundt på nogle barer i byen. Det handler for Hart om at se, hvordan Carlsbergs produkter præsenteres og markedsføres i byen i praksis. Et er, hvordan topledelsen udtænker store strategier fra det danske hovedsæde i Valby, noget meget andet er, hvordan Carlsbergs kinesiske sælgere og ikke mindst barpersonalet, som ikke er ansat i Carlsberg, gør tingene i praksis. Turen går til en række barer, der ligger på bredden af Yangtze. De oversvømmes mindst en gang om året, når vandstanden i floden bliver for høj. Det gør priserne i barerne ret pebrede, for der skal også være råd til en årlig istandssættelse.

Carlsberg-chefen ser udfordringer

En bartender viser Carlsberg-bossen barens bestillingssystem på en iPad, hvor Carlsbergs produkter ligger øverst, så der bliver solgt mange Carlsberg-produkter. Hart kan lide, hvad han ser og hører på barerne.

»Bartenderen sagde, at 20 pct. af omsætningen her kommer fra Carlsberg-produkter, og det er da ikke så dårligt,« fortæller han efterfølgende.

Dagen efter følges af flere møder, bl.a. et med borgmesteren i Chongqing, Huang Qifan, som angiveligt er højt på strå i Kommunistpartiet. Her må Berlingske pænt vente på gaden. Det er et uofficielt høflighedsvisit, og kineserne er ikke interesserede i, at andre er med.

Frokosten indtages i kantinen på CBCs hovedsæde lidt uden for bykernen. Her spærrer medarbejderne øjnene op, da de hører, hvem gæsten er. På flere store fladskærme toner Carlsbergs Asien-chef Chris Warmoth frem og messer lyksalighederne i Sail22. Indslaget kører i loop. Medarbejderne har vist set det før. De ænser det tilsyneladende ikke.

Over frokosten gør Hart over for Berlingske status på sit første besøg i Kina som Carlsberg-boss.

Reportagetur til Kina med carlsberg Fold sammen
Læs mere

»Jeg er ikke overoptimistisk omkring det kinesiske marked, for det er et marked under pres og med stor overkapacitet, og der er brug for en konsolidering. Det gør, at der kommer bølger af forbedringer af markedet, men også bølger af irrationelle handlinger fra konkurrenter, som man skal forholde sig til,« siger Cees ’t Hart, der dog glæder sig over sine medarbejdere.

»Jeg har mødt den øverste ledelse før, men jeg er faktisk positivt overrasket over resten af organisationen. For jeg ved, hvor svært det er at få dygtige folk i Kina. Vi har en god og solid position i Vestkina, og jeg er meget begejstret over de medarbejdere, jeg møder,« siger han Berlingske.

Berlingske var inviteret til Kina af Carlsberg.