Thailandsk ejendomsmarked byder sig til

De thailandske myndigheder har så småt åbnet for udenlandske investorer, som nu også bliver budt velkomne af de private aktører. Det er nemlig ikke kun europæiske banker, der holder igen med ejendomslån – det gør de thailandske også.

Nye skyskrabere skyder ustandseligt op i Bangkok, og der er nok, der gerne vil leje sig ind i dem. Der er altså fest på det thailandske ejendomsmarked, og som noget nyt bliver udenlandske investorer også inviteret med til den. Foto: Flickr. Fold sammen
Læs mere

Har man forgæves søgt efter investeringsmuligheder, må man som turist Bangkok kigge misundeligt på de endeløse skyskrabere i Thailands pulserende hovedstad.

Snærende restriktioner i en lovgivning, der skal holde thailandske ejendomme på thailandske hænder, har i vidt omfang tvunget de udenlandske investorer til at holde sig væk. På den måde er de gået glip af solide afkast, for ejendomspriserne har vist solide stigninger, og det er i hvert fald til dels funderet i den realitet, at efterspørgslen efter og prisen på lejemål er støt stigende.

Men nu åbner der sig en mulighed for de internationale investorer, vurderer CBRE i en ny markedsrapport: De thailandske banker er blevet nølende med at finansiere ejendomme, og det har givet de lokale større incitament til at udnytte de muligheder, der dog er, for at få udenlandsk kapital ind.

Politiske bekymringer

For to år siden blev der åbnet op for, at udlændinge kunne investere gennem de såkaldte REIT’s, det vil sige ejendomsfonde, der normalt vil være børsnoterede. For investorer med tæt kendskab til Thailand fandtes i forvejen muligheden for at investere gennem joint ventures med lokale selskaber.

Investorerne må dog naturligvis holde sig for øje, at der er en grund til, at de thailandske banker holder igen med ejendomsbelåning: Ifølge ratingbureauet Moody’s har bankerne generelt et stærkt kapitalgrundlag. Men det er de også nødt til at have, for den thailandske økonomi er på nogle måder sårbar.

Med vækstrater på 3-4 pct. er der ganske betydeligt mere udvikling end i vores del af verden. Men med høj vækst følger også risikoen for mere alvorlige tilbageslag i konjunkturerne, og de seneste år har thailandsk økonomi generelt været mere træg end naboøkonomierne.

Samtidig er der kommet et par politisk betingede bekymringer til, fra henholdsvis ind- og udland.

Militærstyret, der tog magten i 2014, synes at skynde sig langsomt med at genetablere demokratiet, som man har lovet, og en kommende demokratisk valgt regering ser, ifølge The Economist, også ud til at få relativt begrænsede handlemuligheder efter en ny forfatning.

Bekymringen fra udlandet handler om Donald Trump: Hvis den nye præsident gør alvor af at starte en handelskrig mod Kina, kan det gå hårdt ud over Thailand, der gennem de seneste årtier har fundet tilbage til det tætte, økonomiske samarbejde med Kina, som man traditionelt har haft.

Ejerne holder på de gode ejendomme

Ifølge CBRE har disse bekymringer dog ikke tynget ejendomsmarkedet væsentligt. Det er særligt påfaldende, at meget få prime kontorejendomme bliver handlet, og heraf næsten ingen i det åbne marked. Investorer, der en gang har erhvervet sådan en ejendom, ser ingen grund til at skille sig af med dem.

I stedet er det i segmentet lige under, at man ser den store aktivitet. Sekundære ejendomme bliver opkøbt med henblik på at udvikle dem.

Det er der et marked for, for Bangkok vokser stadig, og erhvervsaktiviteten stiger også. Så der er kunder til både nye boliger og nye kontorer. For så vidt angår det sidste forventer CBRE, at der vil komme 228.000 nye kontorkvadratmeter på markedet i år og 172.000 næste år.