Test af gratis, trådløst øresundsnet begynder nu

Området langs Øresund i både Danmark og Sverige skal blive ét stort, sammenhængende trådløst net, som alle kan koble gratis på. Fire kommuner lægger de første brikker i puslespillet i denne uge.

Områderne på begge sider af Øresund skal bindes sammen af et fælles, trådløst net, som alle skal kunne bruge gratis. Forberedelserne begynder i denne uge. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De første fire brikker i et kæmpe puslespil, som vil skabe ét stort, sammenhængende trådløst net på begge sider af Øresund, bliver lagt i denne uge, og formentlig allerede til foråret vil danskere og svenskere kunne komme gratis på nettet.

Det er Københavns, Helsingør, Helsingborg og Lund kommuner, som sammen med Øresundskomitéen og mange måneders forarbejde nu gør klar til at teste det trådløse Copenhagen/Skane-net af. Ideen er at sikre, at man kan bevæge sig rundt i hele Øresundsregionen i både Danmark og Sverige og hele tiden kunne komme på nettet. Den slags service vil nemlig trække både mennesker og virksomheder til området, er forventningen.

»Helsingborg Kommune etablerer i denne uge den fælles infrastruktur med blandt andet brugerdatabasen, og så vil de andre kommuners teknikere kunne slutte sig til i næste uge. I januar vil vi så teste det hele og se, at det fungerer. Næste trin bliver så at fundere over, hvordan vi kan løbe det hele i gang og få flere aktører med - både andre kommuner og private aktører inden for blandt andet turisme- og transportbranchen,« forklarer Patrik Widerberg, projektleder i Øresundskomitéen, til Berlingske.

Det kan være restauranter, museer, tog- og busselskaber, hoteller, regioner, sygehuse og meget mere.

Første gang i verden

Det er første gang i verden, at et sådant projekt gennemføres.

I første omgang har hver af de fire pionerkommuner udvalgt nogle få steder som torve og gågader, hvor det nye net skal virke. Ideen er så, at når man første gang har oprettet sig som bruger og leveret sin e-mailadresse, vil ens bærbare computer, tavle-PC eller mobiltelefon huske nettets navn og derfor automatisk koble sig til, når man igen kommer i nærheden af det i en af de lige nu fire spredte kommuner.

I København oprettes nettet på rådhuset, i Helsingør omkring havnen, i Helsingborg ved havnetorvet og i Lund tres steder: rådhuset, Stortorget og turistbureauet.

»Vi forestiller os, at vi i løbet af foråret kan gå i gang med nogle af stederne og tilbyde adgang til borgerne. På den danske side skal vi have en særlig løsning klar, fordi man ved lov har bestemt, at man kun må være koblet op en time om dagen,« siger Patrik Widerberg.

Må ikke konkurrere

Begræsningen er et politisk krav for at undgå, at det gratis, trådløse net bliver en konkurrence til de kommercielle udbydere, som sælger internetadgang via bl.a. mobilnettet.

Meningen er dog, at øresundsnettet skal have en betalingsmulighed, så man kan betale sig til mere tid.

Øresundskomitéen er det politiske samarbejde mellem Skåne og Sjælland siden 1993. Medlemmer er Region Hovedstaden og Region Sjælland samt Københavns, Frederiksberg og Bornsholms kommuner i Danmark samt Region Skåne og Malmö, Helsingborg, Lund og Landskrona i Sverige.

I Helsingborg findes alene gratis trådløst net 200 steder, og næsten 15 procent af centrum dækkes af byens trådløse net. I Danmark har f.eks. Halsnæs og Albertslund kommuner trådløst net flere steder.

I Danmark må kommuner ikke - ifølge den såkaldte kommunalfuldmagt - begynde at drive forretning på områder, hvor virksomheder allerede arbejder. Derfor lagde Erhvervs- og Vækstministeriet begrænsninger ind i den turismeplan, som gennem forskellige initiativer skal gøre det mere attraktivt at aflægge besøg i Danmark.