Tesla støvsuger markedet for lithium

Tesla venter en kæmpe produktion af elbiler. Og det kan støvsuge verdensmarkedet for letmetallet lithium, der bliver brugt i batterier i de eldrevne biler. Priserne på lithium stiger eksplosivt.

Teslas bagmand, Elon Musk, har planer om at nå en produktion på en mio. elbiler i 2020. Det vil trække store veksler på lithiumpriserne. Foto: Henrik Drebholdt Fold sammen
Læs mere

Teslas vigtigste enkeltkunde bor i Narvik i det nordlige Norge. Navnet er Jens Kratholm. Han og hustruen, Ellen Bostad Røsnes, er så stor en fan af elbilmærket, at de har købt foreløbig syv Teslaer. Dem låner de ud til deres børn eller lader folk i byen bruge dem, når de vil.

En fin fyr, sagde Tesla Motors’ karismatiske topchef og grundlægger, Elon Musk, om »Tesla-Jens«, som han hedder i Nordnorge, da Musk besøgte ham i april.

Landet er pioner inden for brug af elbiler i kolde egne. Tesla-Jens og frue har købt syv af de eksklusive batteridrevne Tesla biler og har bestilt sin ottende, fordi disse elbiler er vigtige for miljøet, siger han.

Men det er ikke Teslas gode kunder, der er temaet i en artikel i denne uge i den amerikanske avis Wall Street Journal. Årsagen er, at Teslas batteridrevne biler giver rystelser i det globale metalmarked.

Det er nok de færreste, der er klar over, at masseproduktionen af den nye »folke-Tesla«, Tesla Model 3, og andre Tesla-modeller vil kræve en helt enorm produktion af batterier.

Tesla og andre elbilproducenter er storforbrugere af letmetallet lithium, som også bliver kaldt det hvide brændstof, til genopladelige lithium-ionbatterier.

Lithium er et af verdens letteste metaller. Det vil kræve flere batterier, end verdens lithiumfabrikker i 2013 producerede tilsammen, hvis Tesla Motors skal nå sit mål om at masseproducere elbiler i stor skala til en pris, folk har råd til, siger selskabet.

Priserne på lithiumkarbonat steg ifølge Wall Street Journal med hele 47 procent i første kvartal af 2016 sammenlignet med gennemsnitsprisen i 2015. I 2015, hvor priserne på andre metaller fortsat var i bund, steg priserne på lithium med 28 procent.

Ifølge en rapport fra Goldman Sachs ventes efterspørgslen efter lithium at stige til det tredobbelte til 570.000 ton i 2025. Væksten er hovedsageligt drevet af efterspørgslen fra producenter af smartphones og elbiler, der bruger metallet i batterier.

Det meste af verdens ressourcer af lithium ligger i fjerntliggende egne af Chile, Argentina og Australien. I modsætning til ædelmetaller som guld og kobber sælges lithium hverken på spotmarkeder eller børser. Det handles på kontrakter mellem sælger og køber.

Kina er det land i verden, hvor der er størst efterspørgsel efter lithium til batterier til eldrevne busser og andre elkøretøjer.

Ambition på en mio. biler

Tesla med hovedsæde i Palo Alto i Californien meddelte i onsdags, at man regner med globalt at sælge 500.000 biler i 2018. Og to år efter kan produktionen blive én mio. biler takket være den kommende Tesla Model 3.

Omkring 400.000 verden over har stillet sig i kø for at købe den nye Tesla. Alene disse ordrer kræver en masse lithium. Og når Tesla skal producere en halv mio. biler årligt, vil det opsluge hele verdens produktion af lithium, sagde Elon Musk, da han lancerede Tesla Model 3.

Topchef Musk mener, at han har løst batteriproblemet med Tesla Gigafactory. Det er en gigantisk batterifabrik, som siden 2014 har været under opbygning i ørkenen uden for Reno i Nevada.

Tesla Motors ventes at blive verdens største producent af lithium-ion batterier. En Tesla Model S har et batteri, der indeholder mere lithium end 10.000 smartphones.

Skal Tesla blive en succes, må fabrikkken også blive en succes. Når den står klar i 2020, ventes Tesla Gigafactory at have kapacitet nok til at forsyne 500.000 elbiler med lithium-ionbatterier.

Der har været stor opmærksomhed om Tesla Model 3, som i USA vil koste fra 35.000 dollar, hvilket svarer til omkring 226.000 kroner. Det er altså en bil, som kommer til at koste under halvdelen af en Tesla Model S.

Tesla Model 3 får en rækkevidde på 345 km pr. opladning. Ifølge Bilbasens skøn vil bilen med moms og fradrag nå op på en samlet pris på godt 432.000 kr. i Danmark. Dermed menes Tesla Model 3 at have en reel chance over for eksempelvis BMW 3-serien og Audi A4.