Tesla nærmer sig kinesisk millionby

Den kinesiske storby Shanghai menes at være tæt på at nå til enighed med Tesla om rammerne for en milliardaftale, der vil placere en gigantiske bilfabrik i millionbyen.

Foto: JOHANNES EISELE

Efter måneders forhandlinger menes Tesla Motors Inc. nu at være tæt på at have besluttet sig for, hvor deres gigantiske fabrik i Kina skal ligge.

Ifølge Bloomberg bliver det millionbyen Shanghai, der bliver benådet med fabrikken og de tusindvis af arbejdsplads, den forventeligt vil skabe. Hele investeringen menes at have en værdi af ni milliarder dollars, oplyser kilder til det amerikanske nyhedsbureau. Tesla selv ønsker ikke at bekræfte historien.

Tesla skulle have allieret sig med Jingqiao Group, et statsligt selskab, der vil stå for arbejdet alt det kedelige arbejde med at indhente tilladelser, finde en passende lokation og endelig med at rejse selve fabrikken. Reglerne i Kina påbyder udenlandske bilproducenter at alliere sig med et kinesisk selskab, og i fremtiden vil de to selskaber dele fortjeneste og udgifter lige over.

Foruden Shanghai har de to andre byer i Kina, Hefei og Suzhou, forsøgt at lande fabrikken. Det har været en kendt sag, at Tesla længe har afsøgt muligheden for at opføre en gigantisk fabrik i Kina. Elbilsmarkedet i Kina har været støt voksende, og med fabrikken ventes Tesla at få bedre adgang til forhandlermarkedet i det rigt befolkede land. Derudover kommer man også uden om de afgifter, der skal betales for at eksportere til de kinesiske bilkøbere.

Tesla har nærmest lavet en sport ud af at skabe et større hurlumhej om, hvor man skal placere sine nye fabrikker. I USA måtte ørkenstaten Nevada til lommerne for at finde rabatter på afgifter og skatter på anslået ni millarder danske kroner for at vinde kapløbet.

Investeringen menes dog at være godt givet ud, for foruden de direkte arbejdspladser - der i dette tilfælde menes at være omkring 6.500 job - giver en bilfabrik også næring til en stor følgeindustri af underleverandører, der ligeledes vil sikre tusindvis af arbejdspladser.

Teslas stifter, Elon Musk, har tidligere slået fast, at han håbede at have den første fabrik parat i Kina i løbet af 2019.