Tesla-manden Elon Musk vil lave superbredbånd i rummet

Tesla-stifteren vil skyde over 4.000 satellitter op for at kunne levere lynhurtige internetforbindelser.

Topchefen for SpaceX, Elon Musk, der også står bag Tesla-bilerne, gør klar til at lave internetforbindelser i højhastighed i rummet. Han arbejder også med planer om at kolonisere MArs. Arkivfoto: Mario Anzuoni, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Anzuoni
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmanden bag Tesla-bilerne og mobilbetalingssystemet Paypal, Elon Musk, gør klar til at lave superbredbånd i rummet ved at skyde over 4.000 satellitter op - langt flere, end der lige nu cirkler omkring Jorden.

Hans rumselskab, SpaceX, har bedt om godkendelse hos de amerikanske myndigheder til at drive et omfattende net af satellitter, som skal kunne levere internetforbindelser med høj hastighed, nemlig helt op til en gigabit i sekundet, til hele verden - private som virksomheder og myndigheder. Det fremgår af dokumenter, som er indleveret til de amerikanske telemyndigheder, Federal Communications Commission.

4.425 satellitter skal der til

SpaceX arbejder med at sende raketter ud i rummet og få dem sikkert tilbage på jorden igen, så de kan genbruges til nye flyvninger. Raketterne medbringer satellitter for myndigheder og privatkunder, ligesom SpaceX har leveringer af varer til Den Internationale Rumstation (ISS) for den amerikanske rumtjeneste NASA. Sideløbende har selskabet planer om at opbygge et net af satellitter, fuldt udbygget 4.425 af slagsen, som skal ligge i kredsløb om Jorden i en højde af 1.150-1.325 km. Herfra vil hver satellit, der er på størrelse med en bil og vil veje omkring 390 kilo, kunne dække et område på omkring 2.100 km i bredden.

I dag er de største telekommunikationssatellitter på størrelse med en bus og hænger i en højde omkring 35 km over Jorden.

Et uheld i september, hvor en Falcon 9-løfteraket til 62 millioner dollars og en israelsk kommunikationssatellit til 200 millioner dollars blev ødelagt, har midlertidigt indstillet SpaceX-flyvningerne. Selskabet forventer dog at genoptage dem i december.

Tidsplanen er stadig ukendt

Elon Musk fortalte i januar 2015 om planerne, der ifølge ham vil koste mindst ti milliarder dollars at få på plads. Ifølge dokumenterne lægger SpaceX op til at begynde med omkring 800 satellitter med fokus på USA, Puerto Rico og de tidligere dansk-vestindiske øer, i dag De Amerikanske Jomfruøer.

Hvornår projektet skal skydes i gang, står ikke klart.

Der er mange andre, der arbejder på at bruge satellitter til at sikre bedre kommunikation over især Internet verden over. Mest spektakulært er Googles ballonhær, hvor et bælte af 300-400 heliumballoner, »Project Loon«, 20 kilometer oppe i luften - det dobbelt af den højde, som passagerfly flyver i - skal sikre forbindelser på Jorden. Solcellepaneler skal holde ballonerne i luften i de stratosfæriske vinde i omkring 100 dage.

Også internetleverandøren OneWeb og flyfabrikanten Boeing arbejder sammen om at bygge et privat internetsatellitnet op.