Tesla lukker for elhanen – opladninger kommer til at koste

Det bliver lidt dyrere at være Tesla-ejer – i hvert fald hvis man først køber sin bil efter nytår. Hidtil har Supercharger-ladestationerne været gratis for alle, men sådan bliver det ikke fremover.

En Tesla Model S oplader ved en Supercharger-ladestation i Cabazon i Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAM MIRCOVICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én af de største udfordringer for elbiler har altid været rækkevidden. Modsat fossildrevne vogne, der kan tanke op på tankstationer overalt i verden, kræver elbilerne specielle ladestationerne, der kan genopfylde batterierne, hvis man ikke lige er i nærheden af sin lader derhjemme. Det problem har Tesla løst med de hidtil gratis SuperCharger-ladestandere, men snart kan det være slut med ubegrænset strøm på Elon Musks regning. I hvert fald for de nyeste Teslaer. Det fortæller det amerikanske firma på sin hjemmeside.

I dag findes der 734 Supercharger-ladestationer i Europa, Nordamerika, Asien, Australien og Mexico. Indenfor de danske grænser er der syv stationer – i Køge, Slagelse, Nørre Alslev, Frederica, Aabenraa, Randers og Hjørring – som indtil nu har været omkostningsfrie for Tesla-ejerne at bruge.

Men hvis man bestiller en ny Tesla efter nytår, får man fremover kun 400 kilowatt-timer gratis af Tesla. Det svarer til cirka 1600 kilometers kørsel. Hvis man skal bruge mere, kommer det til at koste. Hvad den eksakte pris bliver, oplyser Tesla ikke, men de fortæller dog, at det bliver billigere, end hvis man skulle fylde fossilt brændstof på en lignende bil.

Hvis man allerede ejer en Tesla S eller Tesla X, eller bestiller en af de to modeller inden 2016 går på hæld, vil det fortsat være gratis at benytte ladestationerne. Går man til gengæld med planer om at erhverve sig den kommende Model 3, der forventes leveret i midten af 2018, kommer man til at betale for at bruge ladestationerne. Det er nemlig nødvendigt at bilen er leveret inden 1. april 2017, hvis man skal slippe for de ekstra Supercharger-omkostninger.

Supercharger-ladestationerne beskrives af Tesla selv som de hurtigste af sin art. På en halv time kan de lade bilens batteri med op til 275 kilometers kørsel, mens en fuld opladning – S-modellerne med de største batterier kan køre lige i overkanten af 600 kilometer på én opladning – tager 75 minutter. Ifølge Forbes er det cirka 10 gange så hurtigt som de almindelige hjemmeladestationer kan foretage en tilsvarende opladning.

Hvis man ser Teslas udmelding som en god anledning eller undskyldning for at købe den Tesla, man længe har drømt om, kan vi oplyse at priserne starter ved knap 700.000 kroner for den billigste Tesla S-model, mens man skal af med lige over halvanden million kroner for at blive ejer af den dyreste Tesla X. Hvis man ønsker alt ekstraudstyr inkluderet, springer prisen op i nærheden af 1.8 million inklusiv registeringsafgift. Men så går den også fra 0 til 100 på 3,1 sekunder.