Tesla i kamp mod uret: Sender ekstra biler til Danmark før afgiften rammer

Den amerikanske elbilproducent har omdirigeret biler på vej mod det europæiske marked til Danmark, så man kan maksimere salget inden afgiften efter nytår slår bunden ud af markedet.

Foto: Simon Læssøe. Tesla Motors vil presse det sidste ud af det danske marked, inden afgifterne på elbiler efter kommunikationschefens udsagn vil stoppe for efterspørgslen.
Læs mere
Fold sammen

I amerikansk fodbold hedder det et »Hail Mary pass«, når quarterbacken kaster en lang aflevering sidst i kampen i jagten på en spinkel chance for succes. Og det er netop hvad Tesla Motors nu gør i Danmark.

I en email til alle i deres kundekartotek oplyser den amerikanske elbilproducent, at man sender en ekstra leverance af biler til Danmark, så interesserede købere kan nå at få fingrene i en, inden elbiler bliver pålagt afgifter ved nytår.

»Vi oplever lige nu en efterspørgsel forårsaget af de politiske udmeldinger. Det er klart, at kunderne reagerer på udmeldingerne om afgifter på elbiler, og det gør vi naturligvis også,« forklarer Esben Pedersen, kommunikationschef for Tesla Motors i Norden.

»Vi har den fordel, at vi er producentejede, og det giver os nogle muligheder, andre bilsælgere ikke har. Tesla kan jo selv bestemme, hvor bilerne skal sendes hen, og lige nu giver det jo mening at få solgt så meget som muligt i Danmark, inden efterspørgslen forsvinder næste år.«

Interesserede Tesla-købere kan ikke nå at træffe egne valg af farve, interiør og andre dele af bilen, for Tesla kan ikke nå at levere dem inden deadline 31. december. I stedet må man vælge mellem det, Tesla-forhandlerne har eller får på lager.

Skatteministeriet oplyser til Business.dk, at de nye afgiftsregler gælder for alle biler indregistret efter 1. januar, med mindre man har en bindende købsaftale underskrevet senest 8. oktober. I så fald har man ind til 1. juli 2016 til at få indregistreret bilen.

Så hvis man går med ambitioner om at købe en elbil, så gælder det altså om at gøre det nu og få den indregistreret inden nytår, hvis man vil slippe for den ekstra afgift. Efter nytår betyder den nye afgift, at prisen stiger mellem 31 og 81 procent alt efter hvilken elbil, man køber.