Tesla-chef: Slut med investeringer med fuld afgift på elbiler

Teslas topchef gør det klart, at Danmark er tæt på fortid for elbilproducenten, hvis afgiftsfritagelsen for elbiler ikke bliver forlænget.

Det kan blive så godt som slut med salget af Tesla i Danmark, hvis regeringen ikke forlænger afgiftsfritagelsen for elbiler, lød meldingen fra firmaets adm. direktør, Elon Musk, til et lukket rundbordsmøde med deltagere fra Christiansborg og det danske erhvervsliv.

Normalt er det Norge, der bliver fremhævet som Tesla-duks, men Tesla har større fokus på Danmark, lød det fra topchefen ifølge flere deltagere på mødet. Her er investeringerne i infrastrukturen nemlig meget længere fremme og potentialet større end hos vores nordiske naboer. Men det billede kan ændre sig i fremtiden, og så bliver det svært at generobre den tabte status, lød det samtidig fra mødets vært.

Et farvel til afgiftsfritagelsen vil nemlig betyde, at prisen på den billigste Tesla-model vil stige fra 642.300 kroner til 1.721.846 kroner. Den dyreste model vil koste knap 2,5 millioner kroner.

Flere deltagere på mødet fortæller til Berlingske Business, at Tesla-direktøren beskrev, hvordan registreringsafgiften vil ramme salget af de populære Tesla-biler hårdt og omgående, og at Tesla forventer, at salget vil gå i stå. Et farvel til afgiftsfritagelse for elbiler vil samtidig betyde, at Tesla i tråd med andre i elbilsbranchen vil indstille yderligere investeringer i Danmark.

Europa-turné

Teslas topchef var i Danmark som del af en Europa-turné, hvor han besøger Teslas lokale afdelinger og mødes med repræsentanter fra politiske partier og erhvervsliv. En i forvejen klemt kalender blev udvidet med ekstra møder i Danmark, inden turen går til Holland, fordi Venstre-regeringen vil annullere afgiftsfritagelsen for elbiler.

Fritagelsen er en del af skattereformen fra 2012, og den tidligere SR-regering meldte tidligere ud, at fritagelsen skulle fortsætte til slutningen af 2016. Men efter valget stod det klart, at den linje ikke støttes af den nye regering, så indtil videre lader det til, at afgiftsfritagelsen er fortid efter nytår.

Slut med investeringer

På mødet roste Elon Musk Danmarks fokus på grøn teknologi og vedvarende energi, der kombineret med geografien gør det til et oplagt foregangsland at fokusere på for Tesla.

»Han var meget engageret i Danmarks muligheder inden for vindenergi, hvor elbiler er en oplagt mulighed for at oplagre energien i de perioder, hvor vinden blæser, men forbruget er lavt. Hvis man kunne få en som Elon Musk til at kaste sine ressourcer i at udvikle løsninger i den retning, så er det et kæmpe potentiale,« siger Henrik Isaksen, bestyrelsesformand i Sixt, der deltog på mødet.

Tesla er langtfra den eneste, der trækker håndbremsen på aktiviteterne i Danmark, hvis afgiftsfritagelsen forsvinder, lyder det fra en anden af mødedeltagerne, Lars Aa-gaard, adm. direktør i Dansk Energi:

»Vores medlemmer har investeret op mod en milliard kroner i infrastruktur for at være på forkant med skiftende regeringers målsætninger. Hvis salget af elbiler stopper, så stopper de private investeringer i infrastruktur også, og de kommer aldrig igen.«