Tesla afviser beskyldninger om hamstring

Elbilproducenten Tesla Motors afviser forlydender om at den er i gang med at hamstre biler inden en afgiftsstigning. »Det er en and. Nogen har misinformeret skatteministeren,« siger Teslas talsmand.

Teslas danske talsmand afviser al snak om, at elbilproducenten hamstrer. Virksomheden kan slet ikke nå at producere alle de elbiler, som virksomheden bliver beskyldt for at ville importere inden afgiftsændringen, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Det vækker undren hos Tesla Motors, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) onsdag siger, at han har informeret Folketingets skatteudvalg om, at elbilforhandlere ser ud til at være i gang med at hamstre 2.500 biler, inden de bliver ramt af en afgiftshammer til nytår.

Talsmanden for Tesla Motors i Skandinavien er Esben Pedersen, og han afviser over for Berlingske, at elbilproducenten er ved at indkøbe et kæmpeparti elbiler for at modgå et muligt fald i salget som følge af afgiftsstigninger på elbiler i luksusklassen.

»Vi har ikke hamstret. Vi har slet ikke mulighed for at importere biler i det tempo, ministeren foreslår. Vores biler har en produktionstid på op imod et halvt år, og så skal de transporteres fra Californien til Europa. Den her lov blev vedtaget 9. oktober, så ville slet ikke kunne nå at kalibrere vores produktion til de ændringer, som afgiften vil afstedkommer,« siger han.

Esben Petersen medgiver, at der fra kundernes side af har været stigende interesse for at købe Teslas elbiler, siden der blev givet politisk håndslag på afgiftsændringen. Men det er alene kundernes interesse, der har drevet mersalget. Ikke Tesla selv, understreger Esben Petersen.

»Fra 9. oktober til 11. november har vi solgt 144 biler. Det er en stigning på cirka 50 procent i forhold til en tilsvarende periode før de politiske udmeldinger. Den her stigning er udelukkende en et udslag på de politiske meldinger. Men de når slet ikke op på det niveau, ministeren foreslår,« siger han og tilføjer:

»Historien er en and. Nogen har misinformeret ministeren.«

Tesla Motors har ved flere lejligheder kritiseret de danske magthaveres beslutning om at hæve afgiften for luksuslebiler. Bilproducenten frygter, at afgiftsændringen vil ramme deres bilsalg.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fortalte tidligere onsdag, at han var blevet informeret om, at Tesla var i gang med at hamstre 2.500 biler, og at det kunne udgøre et afgiftstab for statskassen i milliardklassen. Og de informationer sagde han, at han så på med alvor.

»Hvis der er tale om enkeltpersoner, der køber en Tesla, er der ingen problemer i det. Men hvis der er tale om, at man opbygger et lager med henblik på at kunne sælge i det nye år og omgå den delvise registreringsafgift, som en del af luksus-elbilerne får, så må vi gribe ind politisk,« sagde han ifølge Berlingskes nyhedsbureau BNB.

I en pressemeddelelse fra Skatteministeriet fremgår det, at sagen ser ud til at stamme fra en såkaldt »early warning« fra Skat. Heri fremgår det, at skattemyndigheden siden indgåelsen af den den politiske aftale er bestilt 2.500 nye sæt nummerplader til dyre elbiler.

Skat nævner dog i den forbindelse ikke bilmærket Tesla. Og Tesla afviser altså nu, at det er dem, der står bag hamstringen. Tesla er pt. den eneste markante aktør inden for elbil-luksussegmentet.