Teliasonera scorer på tidligere Sovjetrepublikker

Nordens største teleselskab tjente over fem milliarder svenske kr. alene i andet kvartal, og væksten er i høj grad drevet af kraftig fremgang i en række tidligere Sovjetrepublikker. Men i Danmark faldt omsætningen og indtjeningen fra april til udgangen af juni.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det svensk-finske teleselskab Teliasonera tjente i andet kvartal 5,2 milliarder svenske kr., eller knap 4,1 milliarder danske kr., efter skat. Det var godt 16 pct. mere end de knap 4,5 milliarder svenske kr. selskabet tjente i samme periode sidste år, selv om omsætningen faldt med 1,7 pct. til 27 milliarder svenske kr.

Det er specielt Teliasoneras aktiviteter i en række tidligere Sovjetrepublikker, der er med til at drive fremgangen. Teliasonera driver teleselskaber i blandt andett Azerbaijan, Georgien, Kazakhstan, Uzbekistan og Tajikistan, og det er lande med kraftig økonomisk vækst, som ifølge Teliasonera-topchef Lars Nyberg giver tocifrede vækstrater for Teliasoneras aktiviter i landene.

I Danmark, hvor Teliasonera kalder sig for Telia, faldt omsætningen målt i danske kr. med 3,9 pct. i andet kvartal, men da svenske kronor er blevet styrket over for danske kroner er omsætningen i Danmark set med svenske øjne faldet med 14 pct. til 1,6 milliarder svenske kr. i andet kartal. Driftsresultatet faldt med 15 pct. til 289 mio. svenske kr. fra 342 mio. i andet kvartal sidste år, og driftsmaginalen faldt svagt til 18,4 pct., hvilket er bedre end i Sverige, men markant lavere end i Norge og Finland.

Teleselskabet er også aktive i Tyrkiet via selskabet Turkcell, og i Rusland, hvor Teliasonera er medejer af teleselskabet Megafon. Men indtjeningen fra Turkcell faldt dog med en tredjedel til  637 svenske mio., mens Megafon uforandrede leverede 1,3 milliarder svenske kr.

Analytikere havde på forhånd vente et overskud på 5,1 milliarder svenske kr. i andet kvartal, men alligvel blev regnskabet modtaget med kursfald på op til 3,8 pct.