Telias svenske topchef er en kaffesøster med tålmodighed som en engel

Skader slukkede ­ den unge Johan Dennelinds drøm om at blive professionel fodboldspiller – men ikke trangen til at vinde. I dag styrer han Telia. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telias svenske topchef, Johan Dennelind, var ganske fornøjet, da han i i sidste uge fremlagde regnskabs­resultater for Nordens største tele­selskab. Malurten i bægeret var det danske selskab, hvis resultater skuffede.

Ved den lejlighed begravede Johan Dennelind den seneste tids skriveri i Dagens ­Industri om, at Telia var på frierfødder hos TDC, men et køb ville være både for dyrt og risikabelt. I stedet undersøger Telia andre opkøbsmuligheder i Danmark, og hvis ikke det lykkes, er man klar til at forlade landet.

48-årige Johan Dennelinds løbebane i teleindustrien begyndte i 1995, da han som ­management-trainee kom til Telia. Siden fortsatte han i Telenor, hvor han bl.a. har bestridt poster som CFO og CEO for Telenors selskaber i Sverige og siden i Malaysia.

Derefter drog han videre til Sydafrika, hvor han blev CEO for Vodacom International. I 2013 vendte han efter 18 år hos konkurrenterne tilbage til åstedet – Telia – hvor han overtog ­posten som øverste chef, da selskabets tidligere topchef var blevet fyret og store dele af bestyrelsen havde været tvunget til at gå, efter at det kom frem, at Telia havde været involveret i en række korruptionssager i lande som Aserbajdsjan, Hviderusland og Usbekistan.

Siden har Johan Dennelind og hans nye ledergruppe fået ryddet op i selskabet. Telia har også siden valgt at forlade de kontroversielle markeder.

Søges: Modstand og input

I interview med svenske presse har han betonet sin spartanske opvækst i Örebro sammen med moren, der var socialrådgiver.

Han var ikke en ørn i folkeskolen, men det ændrede sig, da han kom på gymnasiet og valgte at bruge ét af gymnasieårene i USA.

Som leder er Johan Dennelind ifølge medarbejdere og lederkolleger ligefrem, ærlig og tydelig i sin kommunikation. Han bliver kaldt »en demokratisk leder«, der har »en tålmodighed som en engel« tager sig tid til at forklare en sag, og som en leder, der lytter til høj som lav. Og, pointeres der, han bryder sig ikke om folk, der stryger ham med hårene. Han fortrækker modstand og input, før han træffer sine beslutninger.

Johan Dannelind er kendt som noget af en kaffesøster i Telia, og han inviterer gerne medarbejdere til »fika med Johan«, som det hedder på svensk om et kaffe og kage-træf.

Den skik satte han i system, da han for fire år siden tiltrådte i Telia for at lære sin nye arbejdsplads bedre at kende. I dag sker det ikke kun i Stockholm, men også når han er på farten til ­Telias datterselskaber rundt om i verden.