Telias monopol på iPhone brydes

Teleselskabet Ventelo importerer Apples mobiltelefon, men har ingen aftale med Apple.

Det islandsk ejede teleselskab Ventelo bryder nu Telias monopol på at sælge Apples iPhone-mobiltelefon.

Telia fik ellers eneret på at sælge den stærkt omtalte og ditto -diskuterede mobiltelefon i hele Norden samt Baltikum forud for lanceringen af 3G-modellen i juli 2008.

Men i sidste uge begyndte Ventelo at sælge telefonen, skriver den svenske erhvervsavis Dagens Industri. Ventelo går efter erhvervskunder og har allerede mærket stor efterspørgsel blandt sine 40.000 kunder.

Apple stoppede dansk salg

Ventelo har imidlertid ingen aftale med Apple, men køber telefonen gennem to importører, svenske Amentio og norske E-partner.

Ventelos viceadministrerende direktør i Sverige, Erik Qvist, siger, at selskabet kontrollerer hver indkøbt telefon for at undgå piratprodukter.

I Danmark har Telekæden forsøgt sig med importerede iPhone-telefoner. Det fik Apple imidlertid sat en stopper for. Også mobilselskabet Bibob, ejet af Telmore-stifteren Frank Rasmussen, forsøger at skaffe iPhone-telefoner til landet. UnoTel har siden midt i december solgt iPhone-telefoner og forhandler dem stadig. Desuden er der angiveligt mellem ti og tyve andre forretninger og netbutikker, der sælger iPhone-telefoner - alle importeret fra udlandet men oplåst, så den kan benyttes i Danmark. Nogle modeller er dermed ikke på dansk, og Apple i Danmark giver ingen service på dem.

iPhone 3G blev lanceret verden over 11. juli. De danskere, der købte den i de første dage, har derfor nu mulighed for at skifte teleselskab - men beholde telefonen. Danske teleselskaber må nemlig kun binde privatkunderne i seks måneder.

(Opdateret kl. 13.15)