Telias fibernet skal frigives

De svenske myndigheder kræver, at fibernettet lægges ud i et selvstændigt selskab. Samtidig får Telia besked på at sænke priserne på fastnettelefoni.

Telia skal sænke sine priser, og samtidig lægges der op til, at fibernettet skal skilles ud i et selvstændigt selskab. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Nordens største teleselskab, det svensk-finske Telia Sonera, bliver nu tvunget til at sænke priserne. Samtidig kræver myndighederne nu, at Telias fibernet skilles ud i en selvstændig forretning, så Telias konkurrenter får mulighed for at købe sig ind på lige vilkår med Telia selv.

Post- och telestyrelsen, Sveriges svar på IT- og Telestyrelsen, kræver, at Telia med øjeblikkelig virkning sænker de såkaldte samtrafikpriser, altså hvad det koster teleselskaberne internt, når kunder fra et selskab ringer til et andet. Styrelsen fastsætter maksimumpriserne.

Allerede i 2004 fik Telia besked på at ændre priserne, så de bygger på, hvad det faktisk koster »samt et rimeligt afkast«. Ganske som TDC i Danmark ejer fastnettet, kontrollerer Telia i Sverige det telenet, der når flest abonnenter.

Fibernet skal være selvstændigt

Post- och telestyrelsen har tidligere krævet Telia splittet op i to forretningsdele, så selve telefonnettet blev lagt ud i et selvstændigt selskab for at sikre lige adgang for alle til at købe sig ind.

Nu kræver styrelsen også, at Telias fibernet separeres fra moderselskabet.

For en måned siden begyndte Telias netselskab Skanova at tilbyde alle konkurrenter mulighed for at købe adgang til fibernettet, som er i stand til at sende meget store datamængder meget hurtigt rundt. Men det har ikke stillet den svenske styrelse tilfreds.

Telenor trækker Telia i retten

Telenor, som er Norges største teleselskab, mener, at der sker en systematisk genmonopolisering af bredbåndsnettet i Sverige, og derfor har Telenor nu stævnet Telia for igen at kunne købe sig adgang til Telias fibernet og sælge forbindelserne videre, skriver Computer Sweden.

Samtidig har Telenor krævet, at Post- och telestyrelsen griber ind for at genskabe konkurrencen.

»Historien viser, at det eneste, som bider på Telia Sonera, er tydelige regler og mærkbare følger, når reglerne brydes,« siger chefjurist Ola Hanson, Telenor Sverige.

Den svenske stat ejer stadig omkring 37 procent af Telia-koncernen men forsøger at privatisere selskabet.