»Telianor« er klar til at brede sig

Vi indleder en ny æra i Danmark, siger Telenors europadirektør, efter at topledelsen for det nye danske selskab nu er udpeget og gør klar til at trykke på knappen og om fornødent udvide, så snart EU har sagt god for fusionen.

Hilde Tonne (til højre), som lige nu sidder i koncerndirektionen for Telenor, bliver fra 1. august administrerende direktør for det fusionerede Telia/Telenor i Danmark. Søren Abildgaard (i midten), som lige nu er Telia Danmarks administrerende direktør, bliver hendes næstkommanderende. I baggrunden Telenors europadirektør, Kjell-Morten Johnsen. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Det kombinerede Telia/Telenor er klar til at brede sig og udvide forretningen, hvis det giver mening på det danske marked. Og begge moderkoncerner, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, er parate til at holde pengekassen åben.

»Nu slår vi os sammen, og når vi ser det samlede billede, vil vi gøre os tanker om, hvordan vi kan brede os. Hvis vi ser en værdi i at brede forretningen ud, så gør vi det, og hvis vi ser tyngden i virkeligt at satse på mobile tjenester, så gør vi det. Vi har Telia og Telenor til at give styrken til, at vi kan klare det. Vi skal skabe os en position i Danmark, som virkelig kan vise styrke, og som er fremtidssikret, og det glæder jeg mig stort til,« siger Hilde Tonne, Telenors nuværende koncerndirektør for industriel udvikling og fra 1. august administrerende direktør i fusionen af Telia og Telenor i Danmark.

Danmark er en vigtig brik

Telenors europadirektør, Kjell-Morten Johnsen, bekræfter, at de to telegiganter betragter Danmark som et vigtigt marked.

»Vi ville ikke lave denne fusion, hvis ikke Danmark var vigtig for begge selskaber. Nu har vi et hold med en styrke, som danske forbrugere kan glæde sig til. Vi indleder en ny æra,« siger han.

Den nye topdirektør i Danmark, 49-årige Hilde Tonne, har deltaget i to tidligere fusioner og var hurtig til at sige ja til opgaven, da hun fik den tilbudt for 14 dage siden.

Telia-/Telenor-fusionen afventer, at EU-Kommissionen 2. september siger god for den med de betingelser, som alle forventer vil følge med. Det kommende »Telianor«, som endnu ikke har fået et officielt navn, vil sidde med en markedsandel på 41 procent af det danske mobilmarked - lige så stort som TDC, som dog fortsat er størst på fastnettelefoni, TV og internetforbindelser.

Uvished om antallet af medarbejdere

Hilde Tonne, som er nordmand, får Telia Danmarks administrerende direktør Søren Abildgaard som viceadministrerende direktør, mens Telia Danmarks finansdirektør, Dennis Kilian, bliver finansdirektør for det samlede selskab.

»Valget var ikke svært. Hvis jeg havde villet, kunne jeg være gået herfra - stavnsbåndet er ophævet. Men det, vi skal i gang med, er rigtigt spændende, så det ville have været som at spille 1. halvleg i en fodboldkamp og ikke nå 2. halvleg. Det nye ledelseshold mødtes hurtigt sankthansaften, den 23. Vi havde planlagt ti minutter, vi brugte en time og ti minutter, fordi vi ret hurtigt fandt ud af, at vi kan sammen. Det er vigtigt, for dette bliver en af de største fusioner i dansk erhvervsliv meget længe. Det er en flyvemaskine, der skal repareres, mens den er i luften, for vi har kunder i begge selskaber. Det kræver en masse ledelseskraft at få 2.600 mennesker til at trække i samme retning,« siger Søren Abildgaard.

Hvor mange medarbejdere det fælles selskab vil få, står stadig hen i det uvisse. Ingen tvivler dog på, at det bliver færre end de sammenlagt 2.600.

»Jeg skal nu arbejde med at få en organisation sat op over tid, og der vil være fokus på synergier. Men samtidig er jeg optaget af fokus på vækst, og jeg ser muligheder,« siger Hilde Tonne.

Søren Abildgaard tilføjer, at »der vil være ting, som vi tager ud, mens andre ting tages ind, og måske skal vi bruge kompetencer, som vi ikke har i Danmark i dag«.

Nyt navn offentliggøres senere i 2015

Indtil EU giver grønt lys, skal Telia og Telenor arbejde fuldstændigt adskilt i Danmark, men Hilde Tonne vil fra projektrummet på Crowne Plaza i Ørestaden begynde at stille brikkerne op.

»Ledelserne i Telia og Telenor fortsætter. Det er vigtigt, at disse operationer går godt, for det bliver den base, som vi skal arbejde videre på. Forhåbentlig kan det gå meget hurtigt, når vi har EU-godkendelsen. Men at lave en fusion er ikke noget mekanisk, der skal på plads. Det er to organisationer og to kulturer. Vi vil have fart på og være klar så hurtigt, vi kan, men vi får se, hvornår vi er fuld operationsdygtige,« siger Hilde Tonne.

Det nye navn på det fælles selskab, som er Telias og Telenors første i verden sammen, offentliggøres først sidst på året.

»Vi skal forberede os på i løbet af sidste halvår 2015 at kunne lancere et nyt navn med en grafisk profil, som repræsenterer dette selskab. I 2016 vil vi så arbejde med profilering og at sætte en markedsposition, som danskerne måske ikke får i dag. Danskerne er optaget af prisen men også af værdien af, hvad de får. Fremover skal vi vise kunderne, at de får den værdi, som de betaler for,« siger Hilde Tonne, som selv flytter til Danmark med familien, når hun skifter job.

Priser falder fortsat - relevante ekstratilbud skal holde på folk

Hendes næstkommanderende, Søren Abildgaard, som blandt teletopcheferne i Danmark er nestoren, tror ikke, at prisfaldet vil stoppe.

»Priserne bliver ved med at falde. Det, vi skal, er at lægge mere i abonnementerne, som giver højere værdi for kunderne. Dér skal væksten komme fra. Jeg ser en villighed hos danskerne til at betale for relevante tjenester. Nogle af vore konkurrenter har ikke nødvendigvis haft succes med buffetmodellen. Her får vi en stor opgave, især på den digitale del. Men vi får musklerne til det, fordi vi får pengene til at investere,« understreger han.

Telia og Telenor forventer selv at kunne spare omkring 800 millioner kroner om året ved at gå sammen. I forvejen driver de to selskaber siden 2012 fælles mobilnet i Danmark.