Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Allerede i 2018 vil Norden som det formentlig første sted i verden kunne komme på de nye, superhurtige 5G-mobilnet, som bliver afgørende for også at løse trafikproblemer, styre selvkørende biler og bringe milliarder af dimser og dingenoter på nettet, så vi kan fjernstyre vores hjem.
Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia, vil sammen med den svenske mobiludstyrsgigant Ericsson lancere 5G-mobilnet allerede i 2018. Det er to år tidligere, end der hidtil har været lagt op til. De Olympiske Lege i Tokyo i 2020 har indtil nu været sat som målstreg for, hvornår 5G var klar til brug.
Lanceringen vil ske i Stockholm i Sverige og den estiske hovedstad, Tallinn, og vil nok mere være af symbolsk værdi, på samme måde som Telia i 2010 var først i verden til at lancere 4G-/LTE-mobilnettet, hvor datahastighederne er langt højere end på 3G-mobilnettet og derfor i større omfang har tilladt, at vi kan bruge mobilnettet til at se TV, spille spil og meget mere.
Et eksperiment for at komme i gang
I december 2010 blev 4G lanceret i Danmark i blot det indre af København og ditto af Aarhus, men Telia kunne bryste sig af at være først.
»Vores ambition er at ligge på forkant - altid - for at tilbyde vores kunder og samfundet som helhed det bedste af, hvad teknikken kan give. Stockholm og Tallinn er to af verdens mest opkoblede byer, og nu bringer vi dem til næste niveau,« siger Telias koncernchef, Johan Dennelind.
Åbningen af 5G-nettet i 2018 sker da også i det små og som et eksperiment. Der er nemlig fortsat ikke opnået global enighed om alle tekniske aspekter af 5G-teknologien, og det er altafgørende, at alle producenter af udstyr i detaljer ved, hvad de skal følge af specifikationer, så udstyret - sensorer, mobiltelefoner og meget, meget mere - vil kunne fungere sammen og vil virke overalt i verden.
»Arbejdet med at fastlægge standarder for 5G bliver først klar i 2020, men for os er det vigtigt allerede nu at få kravspecifikationer på den nye teknik. Vi ved allerede nu ret vel, hvad der skal gælde for hastigheder og reaktionstid (altså hvor hurtigt internetforbindelsen reagerer, fra man trykker, til der sker noget, red.), men vi har brug for at vide mere om, hvordan den skal anvendes i praksis,« siger Ericssons koncernchef, Hans Vestberg, til det svenske nyhedsbureau TT.
Kamp om at komme først
Han ser TV og underholdning i hjemmet gennem mobilforbindelser i stedet for at skulle trække fiberkabler ud til husstandene som nogle af de helt store fordele ved 5G. Datahastighederne er også afgørende for, at selvkørende biler vil kunne fragte os sikkert gennem trafikken uden hænder på rattet, fordi de får alle nødvendige oplysninger fra sensorer og målere langt ruten. Desuden vil selve 5G-mobilnettet trods den meget større kapacitet bruge væsentligt mindre strøm end dagens mobilnet, understreger Ericsson-topchefen.
Ericsson forudser selv, at der ved udgangen af 2021 vil være 150 millioner 5G-abonnementer i aktiv brug i verden. Det vil med vished kræve nye telefoner og computermodemer at kunne bruge 5G.
Den amerikanske telekoncern Verizon sagde i efteråret, at man dér går efter at kunne sælge 5G-forbindelser allerede fra 2017.