Telia vil skifte navn

Nordens største teleselskab vil forenkle sit navn og sætte større fokus på de nordiske og baltiske lande.

Foto: BOB STRONG. Telia skal nu hedde Telia overalt og ikke TeliaSonera, som faktisk er mobilgigantens officielle navn. Arkivfoto: Bob Strong, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Den svensk-finske telegigant Telia vil ændre navnet på den store koncern, som er blandt verdens ti største mobilselskaber.

TeliaSonera har været det officielle navn, siden svenske Telia og finske Sonera i 2003 slog sig sammen oven på en mislykket fusion mellem Telia og det norske Telenor som følge af interne stridigheder om, hvorvidt en svensker eller nordmand skulle sidde i spidsen for koncernen.

På generalforsamlingen 12. april vil Telia-ledelsen foreslå et navneskifte til Telia Company og dermed lægge sig tættere på det navn, som teleselskabet hele tiden har opereret under i Danmark, og som også fra denne måned bliver det officielle navn i Norge, hvor Netcom hidtil har været brugt. Også i hjemlandet Sverige og i Estland bruges Telia, mens Sonera anvendes i Finland.

Telia-koncernen er i færd med at sælge store dele af forretningen fra oven på flere ubehagelige afsløringer af uregelmæssigheder og bestikkelse i Eurasien. Telia vil derfor ud af i alt ni lande - Nepal, Kasakhstan, Usbekistan, Aserbajdsjan, Georgien, Moldova og Tadjikistan - og fremover fokusere på især de nordiske og baltiske lande, hvor fire af syv allerede bruger Telia-navnet.

Telia er i Danmark det tredjestørste teleselskab efter TDC og Telenor. Skrappe krav fra EU-Kommissionen aflyste den fusion, som Telia og Telenor ellers var godt i gang med at forberede i Danmark, hvor konkurrencen på teleområdet er så hård, at den internationalt går under betegnelsen »den danske syge« med slet skjult hentydning til den frygtede epidemi »den spanske syge«, som hærgede i 1918-1920.