Telia vil skifte navn

Nordens største teleselskab vil forenkle sit navn og sætte større fokus på de nordiske og baltiske lande.

Telia skal nu hedde Telia overalt og ikke TeliaSonera, som faktisk er mobilgigantens officielle navn. Arkivfoto: Bob Strong, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BOB STRONG

Den svensk-finske telegigant Telia vil ændre navnet på den store koncern, som er blandt verdens ti største mobilselskaber.

TeliaSonera har været det officielle navn, siden svenske Telia og finske Sonera i 2003 slog sig sammen oven på en mislykket fusion mellem Telia og det norske Telenor som følge af interne stridigheder om, hvorvidt en svensker eller nordmand skulle sidde i spidsen for koncernen.

På generalforsamlingen 12. april vil Telia-ledelsen foreslå et navneskifte til Telia Company og dermed lægge sig tættere på det navn, som teleselskabet hele tiden har opereret under i Danmark, og som også fra denne måned bliver det officielle navn i Norge, hvor Netcom hidtil har været brugt. Også i hjemlandet Sverige og i Estland bruges Telia, mens Sonera anvendes i Finland.

Telia-koncernen er i færd med at sælge store dele af forretningen fra oven på flere ubehagelige afsløringer af uregelmæssigheder og bestikkelse i Eurasien. Telia vil derfor ud af i alt ni lande - Nepal, Kasakhstan, Usbekistan, Aserbajdsjan, Georgien, Moldova og Tadjikistan - og fremover fokusere på især de nordiske og baltiske lande, hvor fire af syv allerede bruger Telia-navnet.

Telia er i Danmark det tredjestørste teleselskab efter TDC og Telenor. Skrappe krav fra EU-Kommissionen aflyste den fusion, som Telia og Telenor ellers var godt i gang med at forberede i Danmark, hvor konkurrencen på teleområdet er så hård, at den internationalt går under betegnelsen »den danske syge« med slet skjult hentydning til den frygtede epidemi »den spanske syge«, som hærgede i 1918-1920.