Telia vil afvikle fastnettet

Over 200.000 husstande må sige farvel til telefon og bredbånd og klare sig med en mobiltelefon, for det er for dyrt at betjene dem via jorden.

Telias topchef Lars Nyberg er i gang med at skære ikke-lønsomme dele af forretningen væk. Det gælder blandt andet forbindelser til folk, der bor langt væk fra alfarvej. Foto: Rune Evensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

200.000 Telia-kunder kan snart vinke farvel til både telefon og bredbånd.

Nordens største teleselskab vil nemlig kappe forbindelsen til de 200.000 husstande i Sverige, fordi de bor for langt væk fra alfarvej til, at det kan betale sig at have dem som kunder.

Telia er i gang med at gennemgå hele sin forretning og vil i den forbindelse afvikle luftledninger, der ikke er lønsomme. Og det drejer sig ifølge Computer Sweden om 200.000 husstande og ikke blot 50.000, som Telia sidste år lod forstå.

Telia-chef: Alle skal have telefon

Som TDC i Danmark har Telia i Sverige og Finland pligt til at levere telefon, uanset hvor man bor. I Sverige står to millioner telefonpæle. De ene million skal gerne væk. Telias topchef, Lars Nyberg, var kort før jul meget klar i mælet over for Business.dk.

»Det vil berøre 50.000 mennesker - halvtreds tusinde. Tænk på, hvad det koster! Det politiske spørgsmål er så, hvem der skal have telefon. Det skal alle naturligvis have i Sverige - og i Danmark. Men hvilken telefon? Er det 100 megabit i sekundet, eller er det blot en telefon. Vi har i dag telefonmaster, som slet ingen kunder anvender. Ikke en eneste. Men hvis nu en eller anden flytter ind på fjeldet og skal have telefon... Jeg mener ikke, at myndighederne kan pålægge Telia at levere telefon. Man kan pålægge telebranchen at gøre det men ikke et enkelt selskab,«, siger Lars Nyberg.

I Danmark forsøger TDC på samme måde som ejer af det danske telefonnet at slippe for sådan en forpligtelse.

Kommuner har fået statstilskud til bredbånd

Det svenske svar på IT- og Telestyrelsen, Post- och telestyrelsen (PTS), har bedt Telia om at levere en oversigt over, hvilke forbindelser der ikke er lønsomme. En sådan plan vil foreligge i andet kvartal i år.

Over 100 svenske kommuner har de senere år udbygget bredbåndsnet, som baserer sig på Telias kobbernet, altså fastnettet. Oveni har mange kommuner fået statslige tilskud til bredbånd mod at garantere, at bredbåndsnettene er i drift, så man også i yder- og landområder har ordentlig adgang til nettet.

Hvis Telia afvikler kobbernettet, vil de få svære problemer.