Telia trækker sig ud af flere lande

Den svensk-finske telegigant Telia forlader kontroversielle markeder i Eurasien efter bestikkelsesskandaler.

Først røg fusionen med Telenor i Danmark. Nu trækker Telia sig ud af syv lande i Eurasien. Arkivfoto: Torben Christensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Den svenske telegigant Telia, hvis fusion med Telenor i Danmark netop er blevet aflyst, trækker sig nu helt ud af Eurasien efter en række korruptionssager.

Telia, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, vil i første omgang drosle ned og efterhånden helt trække sig tilbage fra Nepal, Kasakhstan, Usbekistan, Aserbajdsjan, Georgien, Moldova og Tadjikistan, oplyser koncernen uden at ville sætte dato på, hvornår det sker.

»Bestyrelsen har indgående set på, hvad der er bedst for vores aktieejere, virksomheder, ansatte og kunder. Vi har påbegyndt en proces for at mindske Telias tilstedeværelse i regionen Euasien for effektivt at kunne gennemgøre vores nuværende strategi,« siger bestyrelsesformand Marie Ehrling i en udtalelse.

33 procent af Telia-koncernens overskud i 1. halvår kom fra Eurasien, og indtægterne fra denne region udgør 23 procent af det samlede Telia-salg. Telia har over 40 millioner mobilkunder i de syv lande men ejer ikke datterselskaberne fuldtud. Ejerandelen varierer fra 38,1 procent i Azercell i Aserbajdsjan til 94 procent i Ucell i Usbekistan.

Bestikkelsessager trækker lange spor

En række bestikkelsessager i især Usbekistan om købet af mobillicenser kostede i 2013 den daværende Telia-ledelse og -bestyrelse deres poster. Siden har koncernen været i færd med at rydde op og få overblik over aftalerne. Sagerne om bestikkelse kører stadig og efterforskes af forskellige landes myndigheder. Telia anklages desuden for at samarbejde med diktaturerne i flere af landene.

»Takket være to års hårdt arbejde med at forbedre de eurasiatiske operationer, ikke mindst ud fra et synspunkt om god ledelsesskik og levedygtighed, har vi nu bedre og mere veldrevne virksomheder,s om vi mener, at andre kan videreudvikle succesrigt,« siger Telias koncernchef Johan Dennelind.

Indtil frasalgene sker, vil Telia fortsætte med at drive sine forretninger i de syv lande.

Den svenske stat ejer 37,5 procent af Telia-koncernen, mens den finske stat - efter at have solgt fra - ejer 3,2 procent.

Bliver i Danmark

Telia er nummer tre i Danmark efter TDC og Telenor. Telia og Telenor har siden december 2014 forsøgt at gå sammen i et nyt, dansk selskab, hvilket dog blev forpurret af skrappe krav fra EU. De to selskaber besluttede derfor 11. september at kaste håndklædet i ringen og opgive en fusion.

Telia har fastslået, at man bliver i Danmark, som betragtes som et kernemarked for den nordiske koncern.