Telia-topchef: Vi mister indtægter

Nordens største teleselskabs koncernchef frygter den stigende arbejdsløshed.

Telias koncernchef er bekymret for indtægterne. Foto: Rune Evensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største telekoncern, den svensk-finske Telia, varsler hårdere tider og nedgang i indtægterne.

I et stort interview med den svenske finansavis Dagens Industri fastslår koncernchef gennem to år, Lars Nyberg, at Telia vil miste penge.

»Jeg er overbevist om, at vort salg er koblet sammen med økonomien. Det er jo ikke, når der varsles afskedigelser, at det er et problem, men når folk står uden arbejde. Nu tales der om 11 procents arbejdsløshed i Sverige, og det vil absolut påvirke vore indtægter også her,« siger han til avisen uden at ville kommentere selve salget.

For meget autopilot

Telia nedbragte selv sine »påvirkelige omkostninger« med omkring to procent i første kvartal og satser på at holde samme niveau for 2009 som i 2008. Samtidig vil nye investeringer blive overvejet grundigere end hidtil.

»Jeg tror, at en del investeringer har været sat på autopilot, for eksempel opgraderinger af mobilnettene. Vi har nu løftet ansvaret til et højere chefniveau for at få bedre kontrol,« siger Lars Nyberg.

Store investeringer i Danmark

Lige før jul fortalte koncernchefen i et interview med Berlingske Business, at Telia skyder et klækkeligt beløb i sit danske datterselskab for at rette op på kvaliteten af mobilnettet i Danmark med henblik på at blive Danmarks næststørste teleselskab efter TDC.

»Hvis man vil have kvalitet i nettet, må vi ikke ligge så langt bagefter, som vi faktisk gør her i Danmark. Det skal jeg beklage, at vi gør, men de investeringer må vi foretage, og vi er begyndt,« understreger Lars Nyberg, som overtog koncernchefposten i juni 2007 efter Anders Igel. »Vi har investeret meget på et par markeder i år, nemlig i bl.a. Usbekistan, og vi vil investere meget i et par markeder næste år, nemlig i Nepal, Danmark og Finland. Telia-koncernen investerer 15 milliarder svenske kroner i anlæg i år,« sagde Lars Nyberg dengang.

Sat til salg

Telia har i 2008 og 2009 skullet af med 2.000 ansatte i Sverige.

Den svenske stat har sat sin ejerandel af Telia til salg som led i landets største privatisering. France Telecom gav for et år siden et tilbud, som Telias bestyrelse imidlertid afvist som for lavt. Siden har situationen været uafklaret.