Telia-topchef: Vi køber noget andet end TDC - eller forlader Danmark

Nordens største telekoncern har ikke opgivet opkøb i Danmark men udelukker at gå efter TDC, siger topchef Johan Dennelind. Han er dog klar til at droppe Danmark helt.

Telias topchef, Johan Dennelind, lægger et køb af TDC på hylden men ser mange andre muligheder for at købe op i Danmark - uden at han vil afsløre hvilke. Foto fra Telias presse- og analytikerkonference Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC er for dyrt og for risikabelt at købe. Derfor ser Nordens største teleselskab, Telia, på »andre muligheder« i Danmark - men er klar til at forlade Danmark, hvis det mislykkes.

Det siger Telia-koncernens topchef, Johan Dennelind, der fredag formiddag fremlagde telegigantens regnskab for oktober-december.

»Danmark er et hårdt marked, som vi har talt om mange gange. Vi kæmper for enhver bevægelse for at få vækst i omsætningen og driftsresultatet. Og vi er i gang med at se på muligheder - og der er mange muligheder, som vi kan kaste os over,« fastslog Johan Dennelind på en presse- og analytikerkonference.

TDC er for risikabel og dyr

For en uge siden rapporterede den svenske finansavis, Dagens Næringsliv, at Telia forhandlede om at købe TDC for derved at kunne tjene de penge i Danmark, som Telias egen forretning ikke rigtigt giver.

»Hvad angår TDC, har der været mange spekulationer. Men TDC er for risikabelt et spil, og der er en for høj værdisætning. Vi er ikke interesseret i TDC nu. Derfor ser vi på andre muligheder i Danmark, og vi udelukker ikke alle de andre muligheder, som er på bordet. Men lad os tale nærmere om dem, når vi ved, hvad vi gør. I mellemtiden fokuserer vi på organisk vækst,« fastslog Johan Dennelind.

Han fremhævede, at Telias nye strategi er at fokusere på Norden og Baltikum, »både organisk og ikke-organisk«, hvorfor Telia er i færd med at sælge sine forretninger fra i Eurasien.

Danmark er derfor fortsat en vigtig brik i Telias puslespil men ikke for enhver pris.

»Jeg har ikke udelukket at forlade Danmark, selv om det ikke er vores foretrukne valg. Vi kan ikke have nogen operation, der giver nul eller negativ resultater. Hvis man gør det for længe, ødelægger værdien, og det er ikke derfor, at vi er her. Hvis det, der kræves for at skabe eller spare værdi, er, at vi til sidst skal forlade Danmark efter at have udforsket alle mulighederne, så er det det, vi bliver nødt til at gøre. Men det er den sidste mulighed for, hvad vi ønsker at gøre, så vi udforsker intensivt de forskellige muligheder, som vi har, og har nu sagt, at TDC ikke er en mulighed,« sagde Johan Dennelind.

Ville kræve milliardoverbud

Telia har ikke hidtil villet kommentere forlydenderne om et opkøb af TDC, men senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som følger telemarkederne tæt, fastslog i sidste uge over for Berlingske, at Telia ville skulle betale en overpris på omkring ti milliarder kroner for at overbevise TDCs bestyrelse om, at Telia skulle blive den nye ejer.

De penge har Telia svært ved at skaffe oven på flere opkøb i især Norge og med en uafklaret milliardbod som følge af en ti år gammel bestikkelsessag fra Usbekistan, hvor Telia har betalt penge under bordet for at sikre sig ret til at drive mobilselskab i landet.

Investeringsøkonom Per Hansen i den svenske aktiehandelsportal Nordnet kalder det »helt naturligt«, at Telia nu melder ud, at TDC ikke er noget, som den svensk-finske koncern går efter.

»Rent faktisk giver alt andet absolut ingen mening,« siger han med henvisning til, at EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, tidligere har sagt, at EU ikke vil godkende færre netværk i Danmark.

Alt er låst fast

»Derfor kan der ikke høstes de synergier, som en sammenlægning af TDC og Telia skulle være baseret på. En udvej kunne være at sælge sin licens til andre, men det vil sandsynligvis også indbefatte, at man ikke uden udfordringer kan flytte kunderne over på Telias net og give TDC licensen tilbage til videresalg,« siger Per Hansen.

Han understreger samtidig, at der er for mange teleselskaber og en for stram styring af konkurrencen i Danmark.-

»Ingen kan tjene det, som reelt skal til for at være profitabel. Så længe der ikke er mulighed for at lave synergier, vil situationen ikke ændre sig i Danmark. I Tappernøje må de nøjes med en tvivlsom forbindelse til omverdenen, alt imens mobilbrugerne i storbyerne får lave priser og en fornuftig dækning. En større telefusion er med de regulatoriske vinde, der blæser, aktuelt udelukket. Punktum,« siger Per Hansen.