Telia-topchef: Nogen skal købe op i Danmark

Det holder ikke med den udmarvende konkurrence på det danske telemarked, siger Telias svenske topchef, som kalder opkøb eller fusioner nødvendig.

Telia-koncernens topchef, Johan Dennelind, er bekymret for den hårde konkurrence i Danmark og forudser opkøb eller fusioner. Arkivfoto: Maja Suslin, AFP/TT/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAJA SUSLIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrencen på især det danske mobilmarked er fortsat så hård og nådesløs, at den eneste farbare vej fremad er, at et af de store teleselskaber køber et af de andre.

Det fastslår topchefen for Nordens største teleselskab, Telia, Johan Dennelind, oven på et regnskab, hvor Telia for første gang i mere end tre år mister kunder, og hvor både omsætning og driftsresultat går tilbage.

»Der er nødt til at ske en eller anden form for opkøb eller fusion, på den ene eller den anden måde, for at bringe Danmark op et bedre sted. Jeg tror ikke, at det reparerer sig selv organisk,« siger Telias topchef, Johan Dennelind, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Telenor er stadig til salg

Telia og norske Telenor var meget langt fremme med at slå deres selskaber i Danmark sammen - som det eneste sted i verden. Men lige før EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager ville have nedlagt veto mod fusionen af frygt for, at konkurrencen i Danmark ville gå i stå, valgte de to selskaber, der begge hører til blandt verdens ti største, at trække sig selv og aflyse fusionen.

De fortsætter dog med at dele mobilnettet i Danmark, som allerede var blevet slået sammen for at nedbringe regningen for den fortsatte udbygning og forbedring.

Telenors topchef, Sigve Brekke, gentog noget overraskende i oktober 2015, at »Til salg«-skiltet stadig ikke er fjernet foran Danmarks næststørste teleselskab.

Telia kan købe TDC

TDC, som er Danmarks største inden for såvel mobiltelefoni, fastnettelefoni, internetforbindelser og TV, er stort set det eneste teleselskab, der tjener rigtige penge i Danmark. Konkurrencen her har skabt international opmærksomhed, hvor den omtales som »den danske syge« med reference til den frygtede epidemi »den spanske syge«, som hærgede i 1918-1920.

Telia, som har været i Danmark siden 1995, har lagt mange milliarder kroner i sin danske forretning. Den schweiziske storbank Crédit Suisse gentog for en måned siden, hvad flere har foreslået tidligere, at Telia kan købe TDC og dermed få adgang til TDCs telenet i såvel Danmark som Norge. Det vil så sandsynligvis skulle betyde, at Telia skal sælge sin egen forretning.