Telia tæt på milliarddyrt forlig i bestikkelsessag

Nordens største telekoncern står til voldsomt smæk i USA oven på betændt indkøb af mobillicens. Telenor indgik forlig i sidste uge.

Det Telia-ejede Ucell er Usbekistans næststørste mobilselskab og involveret i en stor bestikkelsessag. Fold sammen
Læs mere

Den bestikkelsessag, som gennem de seneste tre år har martret svensk-finske Telia, ser nu ud til at ende med et milliardsmæk Nordens største teleselskab.

Både analytikere og storejere tror ifølge Svenska Dagbladet, at Telia og det amerikanske justitsministerium om kort tid vil melde ud, at Telia betaler mellem en og otte milliarder kroner i sagen, som tidligere kostede såvel topledelsen som store dele af Telias bestyrelse deres poster.

Telia købte gennem et skuffeselskab i Gibraltar, Takilant, i 2007 en vigtig 3G-mobillicens for 2,3 milliarder svenske kroner i den tidligere sovjetrepublik Usbekistan. Takilant har tætte kontakter til Usbekistans præsidents datter, Gulnara Karimova, som dengang var ansvarlig for landets telemarked.

Telenor-selskab indgik forlig i sidste uge

Også norske Telenor har været ude i et tilsvarende stormvejr, fordi den russiskdominerede mobilgigant Vimpelcom, som Telenor ejer 33 procent af men nu ønsker at sælge, havde indgået en tilsvarende aftale under bordet med Takilant.

Begge sager har været gransket af myndighederne i Sverige, Schweiz, Holland og USA.

Vimpelcom indgik 19. februar forlig med det amerikanske justitsministerium og myndighederne i Holland og accepterede en bøde på 5,3 milliarder danske kroner.

Når Telias smæk kan blive meget større, skyldes det, at Telia anklages for korruption og pengehvidvask for 364 millioner dollars, hvor Vimpelcom »kun« havde forbrudt sig for 154 millioner dollars.

Frasalg i Eurasien - og Sverige

Telias aktiekurs har i længere tid været under pres på grund af den amerikanske sag.

Den nye ledelse i Telia, der ligesom Telenor hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, besluttede i september 2015 at trække sig ud af ni lande i Eurasien - Nepal, Kasakhstan, Usbekistan, Aserbajdsjan, Georgien, Moldova og Tadjikistan - som følge af sagen, dog uden at ville sætte dato på, hvornår det sker.

Telia nedskrev i januar i år sin usbekiske forretning med 5,3 milliarder svenske kroner.

Den norske erhvervsminister, Monica Mæland, har onsdag klokken 18 indkaldt Telenors nye bestyrelsesformand, Gunn Wærstad, for at få flere svar i korruptionsskandalen. Monica Mæland fra det konservative Høire fyrede for åben mikrofon den tidligere bestyrelsesformand, Svein Aaser. Den norske stat ejer 54 procent af Telenor.

Ifølge flere medier er Telia ved at frasælge sit gældsinddrivelsesfirma Sergel Kredittjänster AB i Sverige som led i satsningen på kun sine kerneområder inden for televerdenen. Det ventes, at salget af Sergel vil kunne indbringe Telia-koncernen 1,1-1,5 milliarder danske kroner.