Telia sparker topchefer ud i bestikkelsessag

Bestikkelsesaffæren i Usbekistan fortsætter med at koste direktører jobbet i en af verdens største teleselskaber - nu også den næsthøjeste chef.

Bestikkelsesaffæren i Usbekistan fortsatte fredag med at koste direktører jobbet i en af verdens største teleselskaber, da Telias topchef, Johan Dennelind, sammen med sin bestyrelse afskedigede fire topfolk i koncernen, heriblandt vicekoncernchefen og finansdirektøren. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovederne ruller fortsat i Telia-koncernen, som er en af verdens største teleselskaber. Bestikkelsesaffæren i Usbekistan koster nu også vicekoncernchefen og tre andre direktører jobbet.

Telias bestyrelsesformand, Marie Ehrling, som for mange år siden selv sad som topchef i Telia, fyrede fredag morgen vicekoncernchef og finansdirektør Per-Arne Blomquist og tre andre direktører. De betragtes alle som indblandet i den bestikkelsesaffære, som tidligere i år kostede Telias topchef gennem flere år, Lars Nyberg, og store dele af bestyrelsen jobbet.

»Bestyrelsens konklusion er, at nogle højere beslutningstagere ikke længere har bestyrelsens tillid. Derfor er de blevet underrettet om, at deres ansættelse afsluttes, og at de forlader deres poster med umiddelbar virkning,« siger Marie Ehrling i en meddelelse.

Læs også: Brancheanalyse af 48 teleselskaber - sådan klarer de sig

Sagen overdraget til politiet

Beslutningen kommer, efter at advokatfirmaet Norton Rose Fulbright har kulegravet hele sagen, der handler om, at Telia skal have betalt bestikkelse under dunkle forhold for at få en 3G-mobillicens i Usbekistan.

Telia har fredag besluttet at overdrage advokatfirmaets materiale til den svenske anklagemyndighed og udpegede samtid Christian Luiga som fungerende koncernfinansdirektør.

3. oktober blev Telias globale mobildirektør, Tero Kivisaari, dyret. Han var tidligere chef for Telias aktiviteter i Eurasien og mistænkes for at være indblandet i bestikkelsesaffæren.

Tæt kontakt til diktatordatter

Telia hentede i september Johan Dennelind ind som ny koncernchef, efter at Per-Arne Blomquist havde været fungerende koncernchef. Johan Dennelind konstaterer, at Telia ikke har handlet efter »god forretningsskik«.

»Sammen med bestyrelsen har jeg draget konklusionen, at den måde, som visse transaktioner blev håndteret på, ikke levede op til de høje krav om forretningsetik og transparens, som Telia Sonera ønsker at stå for,« siger Johan Dennelind i en udtalelse.

Hele affæren er penibel, fordi Telia i 2007 gennem et skuffeselskab i Gibraltar købte en 3G-mobillicens i Usbekistan. Skuffeselskabet, Takilant, har - som svensk TV afslørede i september 2012 - tætte forbindelser til Usbekistans diktator, Islam Karimovs datter, Gulnara Karimova, som ud over at være modedesigner også er ansvarlig for telemarkedet i Usbekistan.

Staten er største ejer

Den svenske stat er største aktionær i Telia, og derfor har hele sagen været genstand for intens diskussion også på regeringsplan. Den borgerlige regering pressede da også den tidliger ebestyrelsesformand til at gå af oven på afsløringerne, og 1. februar trådte Lars Nyberg tilbage som koncernchef, efter at undersøgelser havde vist, at det godt nok ikke kunne endegyldigt bevises, at Telia havde udført bestikkelse, men at det bestemt heller ikke kunne afvises.

Den svenske anklagemyndighed arbejder fortsat med at forberede sagerne i kølvandet på afsløringerne. Ifølge svenske medier forventes der dog ikke at foreligge anklageskrifter før i 2014.

LÆS MERE