Telia solgte mindre men tjente bedre

Nordens største teleselskabs danske afdeling brugte færre penge og sparede personale, hvilket er med til at sikre fremgangen.

Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia, er det sidste af de store tre, der fremlægger årsregnskab for 2009. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var en, der var to, der var tre: Også Telia i Danmark solgte mindre men tjente bedre i de tre sidste måneder af 2009.

Telia Danmarks omsætning faldt med 4,1 procent, men nedgangen - som er identisk med den i Finland og Norge - blev opvejet af personalereduktioner og færre udgifter til at skaffe nye kunder. Indtjeningsgraden (EBITDA-margenen) steg i Telia Danmark fra 21,3 til 22,8 procent.

Tvangsnedsatte priser kan mærkes

Omsætningen faldt fra 1,793 milliarder svenske kroner (Telia er svensk-finsk) i oktober-december 2008 til 1,732 milliarder sidste år, mens driftsresultatet steg fra 382 til 395 millioner svenske kroner.

Ligesom de øvrige teleselskaber kan også Telia mærke, at de danske myndigheder har tvangsnedsat de priser, som teleselskaberne internt må afregne med hinanden, når kunderne ringer på tværs mellem selskaberne. Oveni kommer så, at EU hvert år sænker loftet på, hvad det må koste at bruge mobiltelefonen i udlandet.

Det fremgår ikke af regnskabet, hvor mange kunder Telia har mistet eller hentet i Danmark.

Lysere udsigter

Telias koncernchef, Lars Nyberg, ser lyst på fremtiden.

»Jeg er overbevist om, at vi vil kunne forsvare vor lønsomhed i 2010,« siger han i en kommentar til koncernregnskabet.

Den svenske regering har sat sin ejerandel på lige under 40 procent af Telia til salg men har endnu ikke fundet en køber.

Men aktionærerne, som også tæller den finske stat, kan se frem til et udbytte på 10,1 milliarder svenske kroner - noget mere end for et år siden.

Også TDC og Telenor tjente mere

TDC, som er Danmarks største teleselskab men langt det mindste af de nordiske selskaber efter de mange frasalg i udlandet, tjente godt 2,4 milliarder kroner efter skat i 2009 ud fra en stigende omsætning. Gennem opkøb skaffede TDC sig 12 procent flere mobilkunder - cirka 350.000 flere end for et år siden.

Telenor, Norges svar på TDC og Nordens næststørste teleselskab, hentede 20.000 nye kunder i Danmark i fjerde kvartal, så der i dag er 2,03 millioner mobilabonnenter. Telenor mistede dog omsætning og har foretaget store nedskrivninger i julekvartalet men øgede sin indtjeningsgrad, EBITDA-margenen, fra 25 til 26 procent.