Telia slås med køb og frasalg

I Norge truer konkurrencemyndighederne med at sige nej til milliardstort opkøb. I Tadsjikistan sylter konkurrencemyndighederne et frasalg.

Telias topchef, Johan Dennelind, har sit at slås med for tiden. Arkivfoto: Maja Suslin, TT/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svensk-finske telegigant Telias planlagte milliardopkøb i Norge risikerer at blive standset af konkurrencemyndighederne. Samtidig slås Telia med at slippe af med sit datterselskab i Tadsjikistan og har måttet bede landets premierminister om hjælp.

I Norge forsøger Telia at købe telekommunikationsselskabet Phonero og lagde i november 2016 et bud på 2,3 milliarder norske kroner - et opkøb, som vil øge Telias markedsandel på mobiltelefoni til erhvervslivet fra 13 til 27 procent.

Frygter reduceret konkurrence på erhvervsmarkedet

Men det norske Konkurransetilsynet meddelte tidligere på ugen, at man overvejer at gribe ind og standse opkøbet.

»Det norske mobilmarked er stærkt koncentreret med Telenor og Telia som de to klart største aktører. På erhvervsmarkedet er Phonero imidlertid en udfordrer, som har haft succes og oparbejdet en betydelig markedsandel. Vi frygter, at Telias opkøb af Phonero vil føre til reduceret konkurrence på erhvervsmarkedet. Reduceret konkurrence vil øge omkostningerne for norske virksomheder, som efterspørger mobiltjenester,« siger tilsynets direktør, Lars Sørgard, i en udtalelse.

Selskaberne har nu to uger til at komme med indsigelser, inden Konkurransetilsynet senest 10. april skal melde sin endelige afgørelse ud.

Telia er Nordens største teleselskab og nummer tre i Danmark efter TDC og Telenor.

Salg syltes af konkurrencemyndigheder

Omvendt kan Telia ikke slippe af med sit datterselskab i Tadsjikistan, Tcell, fordi myndighederne tilsyneladende sylter sagen.

Derfor har Telias koncernchef, Johan Dennelind, skrevet til den tadsjikiske premierminister, Kokhir Rasulzoda, for at få hjælp til at sætte skred i sagsbehandlingen.

Telia har som følge af den ti år gamle bestikkelsessag fra et andet eurasiatisk land, Usbekistan, besluttet at frasælge alle sine aktiviteter i området og koncentrere sig om Norden og Europa. I Usbekistan havde Telia gennem et skuffeselskab i Gibraltar betalt et millionbeløb for at sikre sig en vigtig mobillicens i landet. Skuffeselskabet havde tætte relationer til den usbekiske præsidents datter, som i 2007 havde ansvaret for landets telemarked.

Sagen kostede store dele af Telias ledelse og bestyrelse deres poster og har siden ført til en bøde fra de amerikanske konkurrencemyndigheder på 12 milliarder svenske kroner - svarende til omkring en tredjedel af Telias overskud i 2016.

Topchef: Uværdigt og uholdbart

Telia aftalte i september at sælge 60 procent af Tcell for 39 millioner dollars. Køber var Aga Khan Fund for Economic Development (AKFED), som allerede ejede 40 procent af Tcell. Men de tadsjikiske konkurrencemyndigheder har fortsat ikke godkendt handelen, selv om fristen udløb 29. november 2016.

Telia har derfor offentliggjort Johan Dennelinds brev, hvori han beskriver Tcells situation som »meget vanskelig«, fordi økonomien er llåst fast.

»Vi finder det uværdigt og uholdbart, at en beslutning af denne vigtighed forsinkes uden et formelt svar med troværdige årsager. [...] Vi beder dig om at gøre alt i din magt for at samarbejde med AKFED og os for at løse situationen,« skriver koncernchefen.

Telia har tidligere solgt sit selskab i Nepal og har nu aktiviteter tilbage i Aserbajdsjan, Kasakhstan, Georgien, Moldova, Usbekistan og delvis i Tyrkiet, hvor Telia er medejer af Turkcell.

TDC for dyrt og risikabelt

Johan Dennelind sagde for en måned siden ved Telias regnskabsfremlæggelse, at Telia ikke vil købe TDC i Danmark, da det er for dyrt og risikabelt. Til gengæld vil Telia se sig om efter andre af »mange muligheder, som vi vil kaste os over«.

»Jeg har ikke udelukket at forlade Danmark, selv om det ikke er vores foretrukne valg. Vi kan ikke have nogen operation, der giver nul eller negative resultater. Hvis man gør det for længe, ødelægger værdien, og det er ikke derfor, at vi er her. Hvis det, der kræves for at skabe eller spare værdi, er, at vi til sidst skal forlade Danmark efter at have udforsket alle mulighederne, så er det det, vi bliver nødt til at gøre. Men det er den sidste mulighed for, hvad vi ønsker at gøre, så vi udforsker intensivt de forskellige muligheder, som vi har, og har nu sagt, at TDC ikke er en mulighed,« sagde Johan Dennelind.