Telia scorer milliarder på frasalg

Pengekassen begynder at bugne hos den svensk-finske telegigant, som er på jagt efter opkøb i Danmark.

Telias topchef, Johan Dennelind, får nu flere penge til at købe op for i Norden. Arkivfoto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia, har solgt stort ud af sit ejerskab af det tyrkiske mobilselskab Turkcell og dermed lagt endnu 4,4 milliarder kroner i sin pengekasse, som fremover skal koncentreres om Norden og de baltiske lande.

Telia, som er nummer tre i Danmark efter TDC og Telenor, har i lang tid forsøgt at komme ud af sin tyrkiske investering, fordi der har været ballade med de øvrige ejere. Efter salget ejer Telia stadig direkte eller indirekte 31 procent af Turkcell og er fortsat den største ejer. Tidligere ejede Telia 38 procent.

Salget gør Telia mere velpolstret til de opkøb, som koncernen tidligere har annonceret at ville foretage i Norden og Baltikum. Tidligere har koncernchef Johan Dennelind set på at købe TDC i Danmark, men det blev bedømt til at være for dyrt og risikabelt. I stedet ser Telia nu på andre opkøb, som skal styrke den danske forretning, som har det svært.

Kæmpe milliardlån i marts

I marts optog Telia et lån på 15 milliarder svenske kroner for at forbedre koncernens økonomi og stå bedre rustet til mulige opkøb.

»Vort direkte ejerskab i Turkcell bedømmes ikke at få nogen påvirkning på en strategisk løsning af dødvandet i Turkcell Holding. Vi fortsætter ufortrødent med at arbejde for at finde løsninger på vores ejerskab i turkcell for at genkabe en fungerende styring af selskabet og genindføre en velfungerende strategi for, hvordan selskabets kapital skal anvendes,« siger Johan Dennelind i en udtalelse om salget i Turkcell.

Telia besluttede i 2015 at sælge sine forretninger i de eurasiatiske lande - mange af dem tidligere sovjetrepublikker. Beslutningen kom oven på bestikkelsesskandalen i Usbekistan, hvor Telia gennem et skuffeselskab i Gibraltar med tætte forbindelser til Usbekistans diktators datter, som dengang var ansvarlig for teleområdet, købte rettigheden til at sælge mobiltelefoni i landet. Affæren kostede siden store dele af Telias direktion og bestyrelse deres poster.

I april blev Telias mobilselskab i Tadsjikistan solgt.