Telia og Telenor slår sig sammen

To af de største teleselskaber i Danmark går nu sammen efter at have slået deres mobilnet sammen.

Kjell-Morten Johnsen, chef for Telenor i Europa og bestyrelsesformand i det danske Telenor, kalder telesammenlægningen uundgåelig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks anden- og tredjestørste teleselskaber, norskejede Telenor og svensk-finske Telia, slår deres forretninger i Danmark sammen. Dermed kommer endelig den konsolidering, som branchen har skreget på i årevis under den opslidende mobilkrig.

Dermed bliver de Danmarks største telekoncern foran TDC med cirka 3,5 millioner kunder og en markedsandel på 40 procent af mobilmarkedet. Også de to selskabers bredbåndsforretning lægges sammen. Omsætningen vil lande på over ni milliarder kroner om året.

De to selskaber forventer at kunne skabe synergieffekter for over 800 millioner kroner, når sammenlægningen er fuldt gennemført i 2019.

Eneste mulighed

»Konkurrencen i Danmark er intens, og vi ser et fortsat pres på omsætning og indtjening, så en konsolidering var den eneste mulighed,« siger Kjell-Morten Johnsen, europadirektør for Telenor.

Den udlægning er Robert Andersen, europachef for Telia, enig i.

»Det er et naturligt og nødvendigt skridt at etablere et fælles selskab sammen med Telenor, hvor vi bygger videre på vores eksisterende netværkssamarbejde,« siger han i en udtalelse.

Det store spørgsmål bliver, om fusionen vil betyde en prop i de enorme tab, som alle selskaber har haft gennem flere år som følge af priskrigen på mobilområdet. Den kendes i udlandet som »den danske syge«.

Gennem de seneste næsten to år har Telia og Telenor lagt deres mobilnet i Danmark sammen for netop at spare penge og dele regningen. Sammenlægningen afsluttes om to uger.

Direktør søges

Bestyrelsen i det nye selskab vil blive på syv medlemmer, hvoraf de tre udpeges af Telia, de tre af Telenor. Bestyrelsesformanden skal findes i enstemmighed af de to parter, som allerede er gået i gang med at finde en administrerende direktør for det nye selskab.

Sammenlægningen kræver en godkendelse fra EU-Kommissionen, som de to selskaber forventer at få, så handelen kan gennemføres i 2015.

Også Telenors og Telias fælles mobilnet er halvt ejet af hver af selskaberne.

Både telebranchen og alle analytikere har gennem flere år peget på, at Danmark er for lille et land til fire landsdækkende teleselskaber. Hidtil har TDC været det ubestridt største på alle områder - fastnettelefoni, mobiltelefoni, Internet og TV -, og TDC har som det eneste selskab tjent egentlige penge på at være i Danmark.

Der har været utallige kombinationsforslag til, hvordan opkøb kunne finde sted. Telia har bl.a. været i spil til at købe TDC.

Telenor og Telia hører begge til blandt verdens ti største mobilselskaber, men intetsteds i verden har de samarbejdet om først netværk og nu i et direkte fællesejet selskab som i Danmark.