Telia og Telenor kom Vestagers forbud i forkøbet

Margrethe Vestager var klar med et forbud mod de to telegiganters fusion i Danmark. Det fik de to selskaber til at trække stikket selv, før Vestager gjorde det for dem.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, ville forbyde fusionen mellem Telia og Telenor i Danmark. Arkivfoto: Patrick Seeger, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager var på vej med et forbud mod fusionen mellem Telia og Telenor i Danmark, hvis ikke de to telegiganter selv fredag morgen havde besluttet at trække sig.

Det bekræftede hun fredag morgen i en tale på en advokatkonference i Firenze i Norditalien.

»Vi var klar til det,« siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters. »Det, vi så, så meget alvorligt ud. For mig var det nødvendigt, at der var en fjerde mobiloperatør.«

TDC får tæsk

Det er den første telefusion i Europa, som får dødsstøddet.

»I denne sag har vi i Kommissionen, baseret på vores dybdegående analyser og de fakta, vi har indsamlet, haft alvorlige bekymringer om den fortsatte konkurrence på det danske marked - noget, der ville kræve tilsvarende, betydelige indrømmelser. Det vil i dette tilfælde betyde en fjerde netværksoperatør. Telia og Telenor har ikke tilbudt indrømmelser, der var tilstrækkelige til at sikre fortsat konkurrence på det danske mobilmarked,« siger Margrethe Vestager uddybende.

TDC, som sidder solidt på det danske telemarked, får økonomiske tæsk med en styrtdykkende aktie, der røg 5,5 procent ned fredag morgen, efter at konkurrenterne valgte at droppe deres planlagte fusion i Danmark, fordi EU-Kommissionen stiller for skrappe krav.

Men telegigantens nye koncernchef, Pernille Erenbjerg, mener, at en fusion havde været det eneste rigtige.

»Som udgangspunkt ændrer dette ikke noget for TDC. Det hjemlige mobilmarked er præget af ekstremt hård konkurrence, og det vil også være tilfældet fremover. Vi mener fortsat, at der er behov for en konsolidering til at sikre et sundt og bæredygtigt investeringsklima på mobilmarkedet herhjemme. Men vi må konstatere, at Kommissionens krav har været så skrappe, at Telia og Telenor har opgivet at gennemføre en fusion,« siger Pernille Erenbjerg i en skriftlig kommentar.

Europa ryster

Meddelelsen om den droppede fusion giver dønninger ud gennem Europa, hvor teleaktierne dykker.

Margrethe Vestager har endnu to telefusioner liggende på sit bord - en i Storbritannien, en anden i Italien. Her er frygten fredag steget for, at også de vil gå en hård tid i møde efter resultatet i Danmark.

Telebranchen har de seneste år været under hårdt pres på grund af de faldende priser. Derfor er der i hele Europa en bølge af fusioner og opkøb i gang. Ofte er de så store, at EUs konkurrencemyndigheder skal indover og sige god for dem. Margrethe Vestager har, siden hun tiltrådte for snart et år siden, flere gange slået fast, at det ikke må medføre stigende forbrugerpriser, at der bliver færre selskaber på markedet.

TDCs opbakning til fusionen mellem Telenor og Telia - Danmarks næst- og tredjestørste teleselskaber - skyldes håbet om, at det at få en modstander, der er lige så stor som TDC selv på mobilområdet, kunne få sat en bundprop i de styrtdykkende mobilpriser, som langsomt men sikkert æder selskabernes pengekasse op indefra.

Det er så præcis samme frygt men med modsat fortegn, som har fået Margrethe Vestager til at sætte hælene i, fordi hun frygter, at færre selskaber vil gå ud over konkurrencen, den konstante fornyelse på området og medføre højere priser for forbrugerne.

Flere analytikere påpeger, at priserne er trykket så langt i bund, at en dansker hver måned kan nøjes med at betale, hvad der svarer til to caffe latte eller en større familiepizza for et mobilabonnement, og at teleselskabernes investeringer derfor falder, fordi det er stadig sværere at få økonomien til at hænge sammen, hvilket var årsagen til, at Telia og Telenor - der ude i verden er arge modstandere - til sidst valgte at ville slå sig sammen. Det er ikke sket i noget andet land.

Telia og Telenor havde allerede udpeget den nye fælles ledelse af det ikke navngivne, danske selskab.