Telia og Telenor giver indrømmelser til EU for dansk fusion

Telegiganter forsøger at sikre sig godkendelse af at måtte gå sammen i Danmark.

Telia og Telenor håber stadig at få EU-godkendelse af at kunne slå sig sammen i Danmark inden nytår. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix, og Telenor Fold sammen
Læs mere

Telia og Telenor giver nu indrømmelser til EU for at sikre sig en godkendelse af den planlagte fusion i Danmark.

De to telegiganter, som hver især hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, har afleveret et forslag til EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Det skal sikre, at fusionen, som vil gøre de to selskaber lige så store på mobilområdet som TDC, fortsat vil sikre konkurrencen.

Det siger den svenske Telia-koncerns talsmand, Henrik Westman, til nyhedsbureauet Bloomberg.

»Vi fører en konstruktiv dialog med EU-Kommissionen, og vores ambition er at få en godkendelse senere i år,« siger han.

Afgørelse udsat til oktober

Hvad de to selskaber helt konkret har tilbudt for at fjerne Margrethe Vestagers frygt for stigende priser i Danmark, står ikke klart.

EU-Kommissionen har derfor udskudt sin afgørelse af fusionen fra 16. september til 7. oktober.

Fusionen i Danmark er enestående. Intet andet sted i verden samarbejder de to telegiganter, men den voldsomme konkurrence i Danmark - som i udlandet med frygt i stemmen omtales som »den danske syge« - har tvunget dem sammen efter flere årtiers forgæves forsøg på at få en fornuftig forretning ud af at være her.

Det kombinerede Telia/Telenor, som endnu ikke har fået et officielt navn, vil få en markedsandel på 41 procent af det danske mobilmarked. Det er lige så meget, som TDC har nu, men TDC er fortsat størst på også de tre øvrige områder: fastnettelefoni, TV og internetforbindelser. »3« vil sidde på omkring 13 procent. »3« er voldsomt imod fusionen og frygter at blive tromlet af to giganter. Derfor har »3« krævet indrømmelser fra Telia og Telenor.

»3« kræver en million kunder af Telia/Telenor

Typiske indrømmelser er at give konkurrenter adgang til ens net. »3« falder i dag tilbage på TDCs net i de områder, hvor »3« ikke selv dækker fuldtud.

En af »3«s ejere, hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, har dog krævet, at »3« overtaget en million af Telias og Telenors kunder, så »3« får 25 procent af de danske mobilkunder.

»Telianor« har udpeget Telenors hidtidige koncerndirektør for industriel udvikling, den 49-årige Hilde Tonne, som administrerende direktør for det nye selskab. Hun får Telia Danmarks nuværende administrerende direktør, Søren Abildgaard, som viceadministrerende direktør, mens Telia Danmarks nuværende finansdirektør, Dennis Kilian, fortsætter som finansdirektør for det samlede selskab.

Telia og Telenor forventer, at en fusion vil gøre det muligt at spare 800 millioner kroner om året, fordi de to nu kan dele regningen. I forvejen afsluttede de ved årsskiftet sammenlægningen af deres mobilnet i Danmark, som kører i et selvstændigt selskab, TT-Nettet.