Telia napper fortsat kunder og tjener nu penge

Danmarks tredjestørste telekoncern har på tre måneder hentet 8.000 nye mobilkunder og 6.000 bredbåndskunder og øget sit resultat væsentligt.

Kampen om danskerne på mobilmarkedet fortsætter med uformindsket styrke. Telia nedskrev for nylig værdien af sin danske forretning med 1,5 milliarder kroner. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telias store indtag af nye mobilkunder er taget en smule af op til jul. Til gengæld tjener Danmarks tredjestørste teleselskab nu langt flere penge.

I oktober-december fik Telia 8.000 nye mobilkunder og har nu 1.644.000 og vandt samtidig 6.000 flere bredbåndskunder. Til gengæld steg 4.000 fastnetkunder af.

Gennem hele 2015 er Telias overskud dykket, men årets sidste kvartal lander med et godt driftsresultat på 199 millioner svenske kroner (Telia opgiver ikke sine tal i danske kroner) mod 154 millioner kroner for et år siden og 131 millioner kroner kvartalet forinden. Det sker på baggrund af en stigende omsætning, der fra 3. til 4. kvartal er vokset fra 1.459 til 1.563 millioner kroner.

TDC presses yderligere

Telias resultat lægger dermed op til en fortsættelse af mere end et års tendens, hvor Telia, »3« og Telenor alle har stjålet kunder fra TDC, som tydeligt har kunnet mærke det økonomiske pres fra konkurrenterne. Og Telia kan glæde sig over, at alle 8.000 nye kunder er abonnenter, ikke taletidskortkunder, som typisk forsvinder lige så hurtigt, som de kommer ind.

Telia slås dog fortsat med, at hver mobilkunde bruger mindre om måneden end tidligere. Gennemsnitsforbruget for de 1,6 millioner mobilkunder er nu nede på 124 kroner - ti kroner mindre om måneden end for et år siden. Forbruget har været støt dalende i tre år. Til gengæld vokser det månedlige forbrug hos Telias bredbåndskunder en anelse i forhold til for tre måneder siden og er nu på 152 kroner.

To dage før nytår købte Telia de sidste 50 procent af landbrugsgrovvarekoncernens mobilselskab, DLG Tele, og dermed alle 220.000 kunder og hele omsætningen. Kunderne var dog allerede på Telias mobilnet. DLG Tele fortsætter som selskab under Telia-hatten.

Også »3« henter færre kunder end tidligere

Svensk-finskejede Telia, som desuden ejer lavprismobilselskabet CallMe, er det tredjestørste teleselskab i Danmark efter TDC og Telenor men hører - som norskejede Telenor - til blandt verdens ti største mobilselskaber. Men Telia-koncernen har for nylig valgt at trække sig ud af syv lande i Eurasien oven på en omfattende bestikkelsessag.

Regnskabet er Morten Bentzens første, siden han i oktober overtog roret på Telia Danmark efter Søren Abildgaard, der blev udnævnt til koncernledelsen i Stockholm.

»3« fremlagde som det første af de fire store regnskab torsdag. Selskabet vandt i 4. kvartal 15.000 nye mobilkunder og er nu oppe på 1.174.000 mobilkunder - langt færre end målet var. »3«s omsætning var på 802 millioner kroner (mod 940 millioner et år tidligere), mens driftsresultatet til gengæld voksede fra 418 til 428 millioner kroner, og overskudsgraden voksede fra 17 til 26 procent.

To store milliardnedskrivninger på få uger

Telia, som har været i Danmark siden 1995, nedskrev tidligere i januar værdien af sit danske selskab med 1,5 milliarder kroner oven på den aflyste fusion med Telenor. De to selskaber havde planlagt at gå helt sammen i Danmark men måtte trække sig efter skrappe EU-krav. Telia og Telenor har dog fortsat fælles mobilnet herhjemme - i øvrigt som det eneste sted i verden. Onsdag fyrede Telia 43 medarbejdere i Danmark, fordi de opsatte, økonomisk mål ikke var nået.

TDC valgte onsdag i denne uge at nedskrive værdien af Danmarks største telekoncern med 4,6 milliarder kroner.

TDC kommer med regnskab 5. februar, Telenor 10. februar.

(Opdateres...)