Telia-koncern sænker 2015-forventninger

Problemer i Eurasien vil give et dårligere resultat for mobilgiganten i år end i 2014.

Telias topchef siden juni 2013, Johan Dennelind, slås fortsat med bestikkelsessager i Eurasien, som Telia nu vil trække sig helt ud af. Arkivfoto: Bertil Enevag Ericson, TT/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Det går bedre i den svensk-finske Telia-koncern - men det bliver det ikke ved med.

Koncernregnskabet for juli-september er noget bedre end forventet af analytikerne. Til gengæld sænker Telia, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, prognosen for det samlede årsresultat på grund af udfordringer i det problematiske Eurasian, især i Kasakhstan.

9,73 milliarder svenske kroner lyder Telia-koncernens samlede driftsresultat før ned- og afskrivninger på, og det er både højere end ventet og end sidste års på 9,49 milliarder. Omsætningen er vokset med 1,4 procent til 27,03 milliarder svenske kroner, mens driftsmargenen er faldet en anelse til 36 procent, hvilket dog både er over det forventede og langt over, hvad det lykkes teleselskaberne i Danmark at præstere på grund af den hårde konkurrence.

Det skulle en fusion med Telenor have rådet bod på, men de to telegiganter måtte 11. september aflyse fusionen efter for skrappe krav fra EU. Derfor skal Telia i Danmark nu finde nye måder at tjene flere penge på.

Bestikkelsessager spøger stadig

»Ser vi fremad, forventer vi, at både region Sverige og Europa vil vise yderligere fremgang i fjerde kvartal, mens udfordringerne i Eurasien, især i Kasakhstan, vil bestå,« skriver Telias topchef, koncerndirektør Johan Dennelind, i regnskabsrapporten, som lægger op til et driftsresultat (EBITDA) for hele 2015, der lander på »noget under 2014-niveauet«.

Telia meddelte for nogle uger siden, at man trækker sig helt ud af Eurasien og dermed forlader syv lande. Det sker efter en række bestikkelsessager, som konstant synes at bringe nye detaljer for dagen. I både Aserbajdsjan og Usbekistan skal Telia have betalt penge under bordet for at få de nødvendige tilladelser til mobilnet i landene.

Senest kunne Svenska Dagbladet mandag fortælle, at Telia i 2014 og 2015 har betalt 7,7 millioner svenske kroner til en fond i Usbekistan, der kontrolleres af landets autoritære præsident, den 77-årige Islam Karimov.

Telia-koncernen har nu sammenlagt 60,8 millioner mobilkunder i verden, omkring 250.000 flere end for tre måneder siden. To tredjedele af dem er dog taletidskortkunder og ikke de mere stabile faste mobilabonnementer. Taletidskort er langt den mest populære abonnementsform i Eurasien, hvor Telia - endnu - er i Kasakhstan, Aserbajdsjan, Usbekistan, Tadjikistan, Georgien, Moldova og Nepal.