Telia køber op for milliarder i Norge

Telia fordobler sin markedsandel på erhvervsmarkedet gennem opkøbet af norske Phonero.

Telias topchef, Johan Dennelind, har mandag købt op i Norge for milliarder. Arkivfoto: Maja Suslin, AFP/TT/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAJA SUSLIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telia lægger 2,3 milliarder norske kroner for telekommunikationsselskabet Phonero og fordobler dermed sin erhvervsforretning i Norge.

Phonero leverer telekommunikation til små og mellemstore virksomheder samt til den offentlige sektor i Norge. Opkøbet betyder ifølge Telia selv, at Telias markedsandel på mobiltelefoni til erhvervslivet øges fra 13 til 27 procent.

»Vi bliver for alvor en slagkraftig udfordrer til Telenor, også på erhvervsmarkedet,« siger administrerende direktør for Telia Norge, Abraham Foss, i en udtalelse.

Phonero har 25.000 virksomheder som kunder med omkring 250.000 mobilabonnementer.

Afventer konkurrencegodkendelse

Telia er Nordens største teleselskab og hører sammen med norske Telenor til blandt de største i verden.

Telia Norge, som tidligere hed Netcom, forventer at kunne spare omkring 400 millioner norske kroner om året, når Phonero er lagt helt sammen med Telia fra 2018. Det kræver dog først, at de norske konkurrencemyndigheder siger god for handelen. Det ventes at kunne ske i første kvartal 2017.

Phonero er stiftet i 2008 og omsatte i seneste regnskabsår, der sluttede 30. juni, for 1,1 milliarder norske kroner samt havde et driftsoverskud på 217 millioner. Der er 180 ansatte, hvor Telia Norge har 1.200 ansatte.

Kæmpe bøde for bestikkelse lurer

Telia-koncernen nedskrev i fredags for næsten 10 milliarder kroner som følge af en forventet bøde for korruption i Usbekistan i forbindelse med købet af en 3G-mobillicens for snart ti år siden. Det er de amerikanske skattemyndigheder, som vifter med bøden, der svarer til omkring halvdelen af Telias overskud i 2015.

Telia, som er nummer tre i Danmark efter TDC og Telenor, har flere gange været nævnt som en mulig køber af TDC-koncernen. Flere analytikere har dog peget på, at korruptionsbøden ikke gør et køb i den størrelsesorden aktuelt.